Dollarkoers bereikt SRD 20

13/11/2020 10:04 – Van onze redactie

 
PARAMARIBO – Het is stapvoets verlopen, maar de dollarkoers bereikte donderdag, anderhalve maand na de unificatie van de koers, een hoogte van SRD 20. Althans bij de meeste traditionele geldwisselaars, want op social media wordt ondertussen al boven de 20 geboden. “De unificatie alleen werkt niet. Je zou flankerende maatregelen moeten treffen en ook over de dollars moeten beschikken om de koers te verdedigen. Beide zijn afwezig dus dit is het resultaat”, foetert een geldhandelaar in gesprek met de Ware Tijd. “En niemand moet komen zeggen dat de koers omhoog gaat door speculanten. Als dat het geval was, zou de stijging sterker zijn. Dit is simpelweg de marktwerking”, spuugt de man zijn gal verder.
Binnen de financiële sector wordt aangenomen dat de regering om politieke reden bang is de koers los te laten. Echter, dat is één van de eerste zaken die het IMF, waar naartoe wordt gekoerst, zal verlangen. “Dat geeft een reëel beeld van je economie. Want nu draait de economie op een koers die ongeveer 40 procent hoger is dan de unificatiekoers.”
De zegsman struikelt ook over een gegeven waar het bankwezen eveneens met verbazing naar kijkt. Eerder berichtte de Ware Tijd naar aanleiding van een gesprek met een banktopper dat de financiële sector zich afvraagt waarom van de geldtransporten geen prioriteit wordt gemaakt.
Tijdens het overleg tussen minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en zijn Nederlandse college Stef Blok is deze kwestie besproken en zou vervolg aan worden gegeven via de moederbanken. “Maar het lijkt erop alsof het beleid stilstaat en dat is de teleurstelling. De geldtransporten zouden op de korte termijn enorm veel druk van de ketel halen.”
Volgens de zegsman is de koers ook een reflectie van de teleurstelling die zich binnen de samenleving begint te manifesteren. “Want de diaspora zou met koffers geld staan en er zou reeds een herstelplan gereed zijn. Niets daarvan!” Ondertussen zijn slechts twee maatregelen getroffen, namelijk de verhoging van de government take op brandstof en unificatie van de wisselkoers. “Maar dat is geen herstelplan.”
De zegsman stelt dat tijdens het recente online businessforum tussen Surinaamse en Nederlandse bedrijven over interesse niet te klagen viel. Ongeveer driehonderd mensen van beide zijden hebben geparticipeerd. “Maar die mannen, en daar valt ook de diaspora onder, willen harde garanties en voordelen zoals grond. En daar kan Suriname niet aan voldoen. Ik verwacht niet veel van die zo geprezen diaspora”, redeneert de informant die eerder gelooft in mogelijkheden voor de eigen zakensector.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname