Dodental bestorming Capitool nu op 4

07/01/2021 03:03

 
PARAMARIBO – Persagentschap Reuters meldt dat de rellen bij het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC aan vier mensen het leven hebben gekost. Eén van hen werd neergeschoten door de politie. Volgens verschillende Amerikaanse media zou het gaan om Ashli Babbitt. De vrouw, een Trump-aanhangster, had eerder op Twitter laten weten dat ze de betoging zou bijwonen. “Niets houdt ons tegen”, schreef ze een dag vóór de bestorming van het Capitool. Hoe de drie anderen omkwamen, is nog niet duidelijk.
Muriel E. Bowser, burgemeester van Washington DC, heeft de noodtoestand in haar stad verlengd tot 21 januari. Dat is één dag na de inauguratie van Joe Biden als de 46ste president van de Verenigde Staten. Ze vreest dat de aanhangers van het zittende staatshoofd Donald Trump tot dan chaos zullen zaaien in de hoofdstad.
Nadat het Capitool woensdag werd bestormd, legde de stad onmiddellijk een avondklok op van zes uur ’s avonds tot zes uur de volgende ochtend opdat de rust kon terugkeren. Onder de noodtoestand kunnen de openingsuren van winkels worden gewijzigd en mensen ontruimd, wanneer dat nodig blijkt. Het maakt het ook mogelijk om federale middelen aan te vragen om de crisis het hoofd te bieden.

Afzetting
Enkele ministers van de Amerikaanse regering overleggen over de afzetting van Trump na de gewelddadige bestorming van het parlementsgebouw. Dat meldt nieuwszender CNN op basis van een bron binnen de Republikeinse partij. Trump, die over twee weken hoe dan ook het Witte Huis moet verlaten, kan op basis van het 25ste amendement van de Amerikaanse Grondwet snel worden afgezet door vicepresident Mike Pence en andere leden van het kabinet. Die regeling kan worden ingeroepen als de president niet geschikt wordt geacht om zijn ambt nog langer uit te oefenen. Vooralsnog gaat het om verkennende gesprekken. Of er genoeg ministers aanwezig zijn en achter een afzettingsprocedure staan, is nog onduidelijk.
Volgens de bron van CNN zijn enkele senatoren ingelicht over de gesprekken om Trump uit zijn ambt te zetten. Het gebruik van de procedure was tot vóór kort ondenkbaar, maar intussen staan vicepresident Pence en president Trump lijnrecht tegenover elkaar. Pence weigerde om het vaststellen van de verkiezingsuitslag door het Congres te dwarsbomen, hoewel Trump daarom had gevraagd. Ook leden van de commissie voor juridische zaken van het Huis van Afgevaardigden hebben bij Pence aangedrongen om Trump zo snel mogelijk uit zijn ambt te zetten. “Zelfs in zijn videoboodschap vanmiddag heeft president Trump getoond dat hij niet mentaal gezond is en niet in staat is om de verkiezingsuitslag van de verkiezingen van 2020 te verwerken en te accepteren”, stond volgens CNN woensdag in een verklaring van de commissieleden.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname