Dodelijke stormen doorkruisen Caribisch Gebied

Minstens 12 mensen zijn omgekomen toen twee stormen zondag hun doortocht door het Caribisch maakten. Orkaan Marco en tropische storm Laura zorgden voor harde wind en ruwe zee, waarbij ten minste negen mensen omkwamen in Haïti en nog eens drie in de Dominicaanse Republiek. Zware regenval heeft ook Cuba en het Amerikaanse grondgebied van Puerto Rico geteisterd.Marco zal naar verwachting vandaag aan land gaan in de Amerikaanse deelstaat Louisiana. Laura volgt tegen donderdag in Texas.Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) zei dat Laura naar verwachting begin dinsdag in een orkaan zou veranderen. Volgens voorspellers kan Laura naar het oosten slingeren, richting Louisiana, en het zou de eerste keer in de geschiedenis kunnen zijn dat de deelstaat wordt getroffen door twee opeenvolgende orkanen.SlachtoffersIn Haïti zijn negen mensen gedood. Volgens de directeur van de Civiele Bescherming, Jerry Chandler, worden er nog twee, een moeder en haar kind, vermist nadat ze zijn meegesleurd door overstromingswater. Lokale media zeggen dat de vermiste vrouw werkt als kinderarts in een ziekenhuis in de hoofdstad Port-au-Prince.Onder de doden bevindt zich een tienjarig meisje dat werd geraakt door een vallende tak in Anse-à-Pitres, aan de zuidkust van Haïti, vlakbij de grens met de Dominicaanse Republiek. Een vrouw stierf in het overstromingswater in Jacmel, ook aan de zuidkust, terwijl een man en nog twee vrouwen stierven in en rond Port-au-Prince.Beelden die op sociale media werden gedeeld, lieten Haïtianen zien die probeerden in veiligheid te komen terwijl het overstromingswater snel steeg. Tot dusver zijn er geen details vrijgegeven over de andere Haïtiaanse slachtoffers.De Haïtiaanse president Jovenel Moïse betuigde op Twitter zijn medeleven aan de families van de nabestaanden.In de naburige Dominicaanse Republiek stierven een 37-jarige vrouw en haar negenjarige zoon toen een muur in hun huis ten westen van de hoofdstad Santo Domingo tijdens zware regenval instortte. Een 22-jarige man stierf toen zijn huis instortte onder het gewicht van een vallende boom. In totaal werden 200 huizen in de Dominicaanse Republiek beschadigd en moesten 1.000 mensen worden geëvacueerd.Ondertussen zijn in Cuba veel inwoners van de oostelijke regio’s van het land geëvacueerd en ondergebracht in schuilplaatsen of veiligere gebouwen op hoger gelegen grond.Koers stormenMarco versterkte zich zondag tot een orkaan, met aanhoudende winden tot 120 km per uur. Het beweegt noordwaarts tussen Cuba en het Mexicaanse schiereiland Yucatan.Laura zal naar verwachting in noordwestelijke richting trekken naar Houston, de op drie na grootste stad van Amerika.

De positie van orkaan Marco en storm Laura in de vroege ochtend. (Beeld: NHC)

Het Amerikaanse National Hurricane Center heeft gewaarschuwd dat opeenvolgende orkanen die binnen enkele dagen na elkaar in de VS aankomen, kunnen resulteren in langdurige perioden van gevaarlijk weer. De Amerikaanse kustwacht heeft een waarschuwing afgegeven voor de haven van New Orleans en heeft schepen opgeroepen plannen te maken om sommige gebieden te evacueren.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft een rampverklaring afgegeven voor Louisiana, waarin hij opdracht geeft tot federale hulp om de noodhulp te coördineren. Zaterdag werd een soortgelijke verklaring afgelegd voor Puerto Rico. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com