Dochter bondscoach Menzo wint prestigieuze Gieskes-Strijbis Podiumprijs in Nederland

ROTTERDAM — Danser en choreograaf Cherish Menzo en muzikant Vernon Chatlein hebben dinsdag in Theater Walhalla in Rotterdam, Nederland de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2024 gewonnen. De grootste podiumprijs van het land is gericht op mid-career makers en wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland.
Menzo, dochter van Natio-bondscoach Stanley Menzo, die op dezelfde dag zijn 61ste jaardag vierde, over de toekenning van de prijs: “Het is heel bijzonder om te weten dat het werk wordt gezien. Dit is voor mij een duw in de rug om samen met anderen te blijven dromen, bevragen en creëren en onze realiteit in dialoog te brengen met het theater. Met de wens dat die ruimte er mag zijn voor alle performance- en theatermakers.”

“In haar voorstellingen neemt Cherish Menzo het zwarte lichaam als uitgangspunt en snijdt ze onderwerpen aan die ook in het maatschappelijke debat een grote rol spelen”
Adviescommissie
Menzo en de componist, percussionist en jazzmuzikant Chatlein mogen volgens een persbericht van het Gieskes-Strijbis Fonds het prijzengeld van zestigduizend euro (bedrag per winnaar) naar eigen inzicht aanwenden ten behoeve van hun artistieke ontwikkeling. Actrice, zangeres en theatermaker Meral Polat, acteur, theatermaker, muzikant en cabaretier Saman Amini en celliste Maya Fridman kregen een eervolle vermelding, waaraan een geldprijs van tienduizend euro is gekoppeld.
Zwart lichaam als uitgangspunt
Over Menzo, geboren in 1988 in Amsterdam, schreef de adviescommissie in haar rapport: “De afgelopen jaren maakte Cherish Menzo, naast haar bijzonder sterke aanwezigheid en prestatie in werk van anderen, diepe indruk met haar eigen performances ‘Jezebel’ en ‘Darkmatter’. In haar voorstellingen neemt ze het zwarte lichaam als uitgangspunt en snijdt ze onderwerpen aan die ook in het maatschappelijke debat een grote rol spelen.”
Menzo weet dit volgens de adviescommissie te vertalen naar een nieuwe dans- en bewegingstaal en kantelt daarbij op sublieme wijze de bevooroordeelde manier van kijken naar het eigen lichaam, naar dat van de ander en de verhalen die eraan worden verbonden. “Het is prijzenswaardig hoe ze in alle rust en met zorgvuldige aandacht haar onderzoek vormgeeft.” In de ogen van de adviescommissie neemt Menzo, die is gevestigd in Amsterdam en Brussel, een unieke positie in binnen zowel het theaterlandschap als binnen de zwarte gemeenschap.
De danseres en choreograaf, die voor haar artistieke werk geïnteresseerd is in de transformatie van het lichaam op het podium en in de ‘belichaming’ van verschillende fysieke beelden, studeerde in 2013 af aan de opleiding Urban Contemporary (JMD) van de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Naast het optreden in producties van andere choreografen, creëert ze sinds zeven jaar haar eigen werk: ‘EFES’ (2016), ‘Live’ (2018), ‘Jezebel’ (2019), ‘Darkmatter’ (2022). Voor ‘Jezebel’ kwam ze in aanmerking voor de Amsterdam Fringe en Fringe International Bursary Awards 2019 en drie jaar later de prestigieuze Charlotte Köhler Prijs van het Cultuurfonds (Amsterdam). Voor ‘Darkmatter’ ontving ze in 2023 de BNG Bank Theaterprijs en de VSCD Mime/Performance Prijs.
Tambú
Over Chatlein wordt geschreven dat hij zich met zijn project ‘Voices from Letters’ door middel van diepgravend onderzoek richt op de geschiedenis van de Tambú, een dans- en muziekstroming uit het Caribisch Gebied, geworteld in verschillende Afrikaanse muziektradities. Samen met choreograaf Remses Rafaela onderzoekt hij nieuwe vormen van de Tambú: kruisbestuivingen waarbij verschillen worden gevierd omdat zij kunnen leiden tot nieuwe wegen en vormen met gevoel voor codes en traditie en met gebruik van oude en nieuwe instrumenten en met choreografieën die een mix tonen van oude en nieuwe invloeden.
Op die manier ontstaan nieuwe verhalen op de vruchtbare bodem van het erfgoed. Verhalen die bijna als vanzelfsprekend vrijwel onmiddellijk deel gaan uitmaken van dat erfgoed. De adviescommissie schrijft diep onder de indruk te zijn van de voorstelling ‘Kiminá’ (in het kader van ‘Voices from Letters’) en vooral ook wat het teweegbracht bij het publiek. “De verbindende kracht van Vernon Chatlein spatte van het podium”, wordt de musicus bejubeld.
Chatlein (Curaçao, 1984) is gespecialiseerd in Afro-Caribische, Latijns-Amerikaanse muziek en jazz. Na een opleiding aan de Edgar Palm Music School op Curaçao en het Conservatorio Amadeo Roldán op Cuba ging hij verder met de studie Jazz-slagwerk aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij besloot de opleiding voortijdig te beëindigen en toe te treden tot de band van zijn ensemble docent Randal Corsen, een veelgeprezen pianist en componist en peetvader van de Curaçaose jazz.
Chatlein groeide uit tot een begrip en stond op internationale podia als Festival de Jazz Naguanagua (Venezuela), de Baltimore-Washington Jazz, Havana Cuba (Teatro Bellas Artes), Saulkrasti Jazz Festival Letland, North Sea Jazz Festival (Rotterdam), Caribbean Sea Jazz Festival (Aruba) en de Dizzy’s Club in Jazz at the Lincoln Center (New York). Hoewel hij in Nederland woont, maakt hij steeds …