De vraag naar een aquatisch ecologisch laboratorium in Suriname wordt steeds groter. Vooral met de komst van offshore is een dergelijke faciliteit van groot belang. Suriname zou onderzoeken die verricht worden door buitenlanders zelf kunnen uitvoeren en het geld dat uitbesteed goed kunnen gebruiken.
ADVERTENTIE
Bedrijven als Staatsolie NV en de multinationals zouden hiervan gebruik kunnnen maken, zegt praticum begeleider Kenneth Wang Ton You in gesprek met Suriname suriname. “We pleiten al jaren voor het aquatisch ecologisch laboratorium. Dit vanwege de onderzoeken die gedaan moeten worden op biodiversiteit. Wij doen nu onderzoeken in onze practicum lokaal, maar er ontbreekt heel veel”, aldus de docent.
“Tien jaar geleden hadden we al een plan, maar het is nooit ondersteund geworden door AdeKUS. We zouden hoogwaardige apparatuur hebben. Het plan is nooit aangenomen door de universiteit.”
“Hadden we het gedaan dan hoefde Staatsolie geen buitenlanders te halen en dat laboratorium zou ook zorgen voor werkgelegenheid. Het gebouw is niet voor ons, maar voor de studenten. In het plan was tien jaar geleden een bedrag van 2 miljoen US$ dollar opgenomen. Voor nu zullen de kosten veel hoger liggen.” De practicum begeleider deelt ook mee dat er geen ondersteuning is vanuit de verschillende faculteiten op de universiteit.
Wang Ton You legt uit dat in een aquatisch ecologisch laboratorium wordt nagegaan welke stoffen worden gebruikt in onder andere het Afobaka stuwmeer en waarmee rivierwater wordt vervuild. Hij zegt dat geprobeerd wordt bepaalde onderzoeken in het practicum lokaal te doen, maar dat is niet voldoende. Als Suriname over een aquatisch ecologisch laboratorium beschikt kan het land bij vervuiling van de rivieren zelf onderzoek doen in plaats van buitenlanders aan te trekken.
Sharleen Starke, docent studierichting Biologie, onderstreept het belang van een aquatische ecologisch laboratorium. “Het is meer dan dringend. Ik pleit ervoor, terwijl mijn focust landdieren is. Maar omdat ik weet dat het nodig is in verband met oil and gas, voor baseline studies en verder monitoringstudies. Als er sprake is van oil spill moeten wij dat kunnen ontdekken en dat gebeurt in het laboratorium”, geeft ze aan.
De voorzitter van het universiteitsbestuur, Shanti Venetiaan, zegt dat een aquatisch ecologisch laboratorium momenteel geen prioriteit geniet. “De universiteit heeft dringendere zaken, waarop er ingespeeld moet worden. Het is een grote wens, maar er zijn andere zaken die veel meer basic zijn zoals de aanpak van de gebouwen. We hadden de mensen uitgelegd en aangegeven dat ze een project mogen schrijven en indienen bij de donororganisaties. Op dit moment hebben we de middelen niet om een dergelijk iets op te zetten”, aldus Venetiaan.
Ook al zou de universiteit hierop willen inspelen, de middelen zijn er niet. De offshore bedrijven zouden de odige middelen ter beschikking kunnen stellen indien zij de deskundigheid nodig hebben. Er is genoeg terrein voor het opzetten het aquatisch laboratorium. De onderzoeken die nu verricht worden in het practicum lokaal zouden moeten plaatsvinden in een aquatisch ecologisch laboratorium vinden de docenten Biologie.
- Transvaal in slotseconden langs Robinhood..
- India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand..
- Maya de Lacoste: ‘Een moeder is alles voor een kind’..
- Familieconflict tussen tante en nichtje eindigt op politieb…..
- Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedrag…..
- CHAN PROBEERT OOK JONGEREN TE STRIKKEN..
- SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen..
- Afgerond Makandra-project moet exportpositie Suriname verst…..
- Verkiezingsdebat Suriname 2025: politieke partijen klaar vo…..
- Wat moet er veranderen?..
- ‘Aan de kracht achter onze samenleving’..
- Mathoera overweegt stap naar hoogste ambt: “Suriname heeft …..
- OLIE ALS ONZE REDDING..
- Gratis menstruatieproducten voor meisjes van 12 tot 18 jaar..
- Regen en onweer op Moederdag..
- Oplevering volledig gerenoveerde RGD-polikliniek in Tijgerk…..
- Mr Suriname Faizel Pinas keert als prof terug..
- Achter de gesloten deuren van het conclaaf: hoe topfavoriet…..
- Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilij…..
- Afscheid van ‘Oom Jules’: een man van visie, mo…..
- Olie Guyana raakt veel sneller op dan gedacht..