Sommige tekenen presentielijst en zijn daarna spoorloos
PARAMARIBO – De Nationale Assemblee (DNA) worstelt met leden die hun verantwoordelijkheden verwaarlozen, maar wel volledig worden betaald door de Surinaamse belastingbetaler. Het gaat om parlementariërs die vaak afwezig zijn, enkel de presentielijst ondertekenen om daarna te vertrekken, of die wel aanwezig zijn maar nauwelijks deelnemen aan de debatten.
Deze week is er uitgebreid gediscussieerd over mogelijke maatregelen om dit probleem aan te pakken. Een voorstel dat op tafel ligt, is om de schadeloosstelling te baseren op daadwerkelijke aanwezigheid. Dit idee stuit echter op praktische bezwaren: een lid kan immers de presentielijst tekenen en alsnog vertrekken, zonder dat daar nu tegen opgetreden kan worden. Ook parlementariërs die in de vergadering zitten, maar met totaal andere dingen bezig zijn, bijvoorbeeld door naar YouTube-filmpjes te kijken, kunnen niet worden ‘gestraft’. Dit ondanks dat zij vanaf aanvang tot sluiting van de vergadering vrijwel geen enkele meerwaarde hebben betekend. Hun rol wordt pas relevant bij de stemming, waarbij zij vaak niet eens de materie waarover er gestemd wordt begrijpen.
Daarnaast krijgen sommige van de inactieve leden aanzienlijke toelagen vanwege hun woonplaats in afgelegen districten, terwijl ze toch vaak afwezig zijn. De discussie draait ook om de vraag hoe hiermee om te gaan.
Er lijkt wel overeenstemming te zijn over het aanpakken van leden die net genoeg doen om niet ontslagen te worden uit DNA. Volgens de regels verliest een parlementariër zijn lidmaatschap als hij of zij vijf opeenvolgende maanden de presentielijst niet tekent. Sommige leden voorkomen uitsluiting door precies op tijd te tekenen om daarna weer maandenlang afwezig te zijn. Het parlement is het erover eens dat leden die van deze maas in de wet profiteren, niet de volledige schadeloosstelling zouden moeten ontvangen. Ook op hun toelagen zou flink bezuinigd kunnen worden. Er zijn voorstellen ingediend voor het korten van vergoedingen bij afwezigheid van drie maanden, 50 procent van de vergaderingen, of zelfs 20 procent, tenzij er sprake is van overmacht, zoals ziekte. Ook deelname aan commissievergaderingen wordt mogelijk meegewogen.
Er zijn DNA-leden die het bij vrijwel alle parlementaire activiteiten laten afweten, maar dankzij de toelagen veel meer cashen dan leden die steeds weer een waardige bijdrage leveren als onderdeel van de wetgevende macht en volksvertegenwoordiging. Deze zitten bij zowel de oppositie als de coalitie…[+]
- Poging tot beroving bij de Ware Tijd mislukt..
- Man vermoedelijk dodelijk verwond door eigen stier..
- Volksgezondheid raadt modebeugels sterk af..
- Vrouw vermoedelijk door man vermoord, die daarna de hand aa…..
- Bouva noemt handeling van Bee een ‘politieke actie’..
- Negen kinderen geholpen bij kinderhartmissie..
- Studiebegeleiding voor mulo- en middelbare scholieren in Ni…..
- Coalitie: DNA vervult voorbeeldfunctie..
- Amoksi: ‘Politie heeft verzet van Bouva volgens procedures …..
- Schotwond in rechteronderbeen bij gewelddadige overval op t…..
- Ouders leerlingen binnenland boos over uitblijven aanvang s…..
- ABP-BIZA: Reactie op DNA-lid Evert Karto..
- Bee over tumult in DNA: Bouva heeft kinderlijk gedrag verto…..
- Grootse Surinaamse mulo reünie in Nederland..
- Bee verwacht dat ABOP meer dan 17 zetels zal behalen..
- Burgers Kabalebo weer in actie..
- Harris waarschuwt voor gevaren nieuw Trump-presidentschap..
- Surinaamse delegatie niet tevreden organisatie Inter Guyane…..
- Fisti prodo..
- NDP uit teleurstelling over politieoptreden in DNA..
- Surinaamse voetballer Roscello Vlijter pakt eerste prijs op…..