Regeringstop besluit maandag over bezwaren Abop
PARAMARIBO — Bij het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) is een “politiek ongezonde situatie” ontstaan door bevoegdheden die president Chandrikapersad Santokhi heeft toebedeeld aan de zondag beedigde onderminister op voornoemd ministerie. Behalve dat deze bevoegdheden indruisen tegen de bestaande wetgeving zijn ze ook niet volgens afspraken die zijn gemaakt tussen de president en vicepresident Ronnie Brunswijk. Het staatshoofd is niet te vertrouwen. Dat stelt assembleelid Edgar Sampie (Abop) naar aanleiding van de benoeming van Sieuw Ramsukul als onderminister bij GBB.
Ramsukul kreeg als opdracht van de president alle zaken rond gronduitgifte en problemen die burgers bij hun aanvraag ondervinden aan te pakken. Onder andere moet hij vermeende achterstanden bij de afhandeling van grondbeschikkingen wegwerken en rechtszaken tegen het ministerie coördineren. In het presidentieel besluit waarin zijn taken en bevoegdheden zijn geformuleerd stelt de president dat minister Dinotha Vorswijk alleen grondpapieren mag tekenen die door Ramsukul zijn voorbereid en geparafeerd.
Onbetrouwbaar
Tegenover de pers verklaarde Sampie woensdag dat gelet op de handelingen van president Santokhi, het staatshoofd niet vertrouwd kan worden. Binnen de regeringstop worden, aldus Sampie, duidelijke afspraken gemaakt, maar bij de uitvoering blijkt Santokhi “andere besluiten” door te voeren. De taken en bevoegdheden die aan onderminister Ramsukul zijn gegeven, zijn buiten de tussen Santokhi en de vicepresident gemaakte afspraken. Afgesproken was dat de taakomschrijving van de te benoemen onderminister naar vicepresident Ronnie Brunswijk zou worden gestuurd voor input, waarna een besluit zou worden genomen. Dat is niet gebeurd, zegt Sampie.
Ook strookt het aanstellingsdocument van onderminister Ramsukul niet met de Grondwet en het Decreet Uitgifte Domeingrond, meent het Abop-assembleelid. Santokhi zal het besluit moeten terugdraaien, aldus Sampie. Hij en fractiegenoten vinden de gang van zaken verontrustend. Aangegeven wordt dat de minister van GBB de afgelopen periode meer dan 30.000 grondbeschikkingen heeft uitgegeven aan burgers uit alle lagen van de samenleving. Van enige achterstand in de afhandelingen van grondaanvragen zijn ze niet op de hoogte. Integendeel zijn deze achterstanden volgens hun de afgelopen periode weggewerkt.
Onderministers voor andere beleidsgebieden
Abop-fractiegenoot Miquella Huur ziet voldoende andere beleidsgebieden waar het staatshoofd onderministers zou kunnen benoemen om daar de problemen slagvaardig aan te pakken. Ze noemt onderwijs en geeft aan dat talrijke scholen in het binnenland sinds de aanvang van het nieuwe schooljaar nog steeds niet zijn begonnen. Op dat stuk zou een onderminister kunnen helpen de problemen op te lossen.
Maar ook bij het ministerie van Openbare Werken ziet Huur ruimte voor het benoemen van een onderminister om de problemen met vuilophaal te helpen oplossen. Ook de ministeries van Volksgezondheid en Financiën en Planning hebben een onderminister nodig meent ze. De volksvertegenwoordiger vraagt zich af waarom president Santokhi niet met meer slagvaardigheid de door haar aangestipte probleemgebieden prioriteit geeft en aanpakt.
Het kan er bij Sampie niet in dat terwijl de regering geen geld vrijmaakt voor districtcommissariaten om problemen in hun werkgebied aan te pakken, de president wel 6 miljoen US dollar weet vrij te maken voor presidentiele werkgroepen om deeltaken van de distrisctscommissariaten uit te voeren.
Besluit maandag
Nadat de vicepresident de presidentiele besluiten waarin de bevoegdheden en taken van de onderministers Maurits Hassankhan (Binnenlandse Zaken) en Ramsukul onder ogen kreeg hield hij woensdag spoedberaad met toppers van zijn partij, onder wie assembleevoorzitter Marinus Bee en enkele assembleeleden. Hij deelde daarna aan de pers mee dat zijn partij niet akkoord gaat met de besluiten en dat ook kenbaar zal maken aan de president.
Intussen is de regeringstop woensdag bijeengekomen om het beleid van de regering te evalueren en te bespreken. Tijdens de bijeenkomst is ook de ontstane situatie na het protest van de vicepresident aan de orde gekomen. President Santokhi heeft op zijn Facebook-pagina aangegeven dat de knelpunten rondom deze benoemingen, breedvoerig zijn besproken. “Hierover is afgesproken dat een team van juristen zich wederom zal buigen over de presidentiële besluiten”, aldus Santokhi op Facebook. Het definitief besluit over de benkemingen wordt maandag genomen wanneer de regeringstop weer bijeenkomt. President Santokhi zegt een juridisch verantwoorde en breed gedragen oplossing na te streven.
- Nederlandse Banken adviseren consumenten cash geld in huis …..
- Gemengd team houdt verdachte aan ter zake overtreding Wet v…..
- Voornemen om nieuw Burgerlijk Wetboek 1 januari af te kondi…..
- Kustwacht houdt illegale vissers aan; verleent hulp aan sch…..
- Actie Zorg en Hoop vliegveld tijdelijk opgeschort..
- 40 studenten ontvangen Chinese taalbeurs..
- SVB ontsnapt met waarschuwing Fifa na overschrijden aantal …..
- Een kleine geheugensteun voor elke “gewaardeerde Amer…..
- Seiken stoomt karateka’s klaar voor ABCS Open..
- Elektriciteitsgebruikers geconfronteerd met dalende product…..
- Ramdin: ‘Diplomatie en samenwerking nodig bij oplossen gren…..
- Ph.D voor Inheemse: Kali’na in Frans-Guyanees en Suri…..
- ‘Met inzet van mennonieten zal prijs varkensvlees omlaaggaa…..
- Cold Case unit van de politie krijgt dreigbrief..
- Artistiek leider en oprichter Black Harmony eerstegraads mu…..
- Korpschef gaat in op verdwijning wapens en bedreiging..
- Man aangehouden voor afpersing en pornografie..
- Nationale Dag van de Kaseko wordt vandaag voor de tweede ke…..
- Leon Gary Plauche’s Tragische Vergelding: Geen Gevang…..
- Minder dan honderd jongeren melden zich aan voor een hiv/ai…..
- SRD 300 miljoen vrijgemaakt voor ziekenhuizen..