DNA-kandidaat Nibte hekelt stilzwijgen OKB over ontnemen kiesrecht RR-kandidaten

PARAMARIBO — Joan Nibte, kandidaat voor De Nationale Assemblee namens A20/PRO/DOE, uit scherpe kritiek op het handelen van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) in de aanloop naar de verkiezingen van 25 mei. Zij is misnoegd over wat zij omschrijft als “selectief optreden” van het bureau en roept het OKB op haar wettelijke taak als hoeder van het democratisch proces volledig serieus te nemen.

In een brief gericht aan het OKB stelt Nibte dat het bureau enerzijds publiekelijk zorgen uit over negatieve campagnevoering en desinformatie, wat volgens haar terecht is. Anderzijds zwijgt het OKB echter over fundamentele schendingen van het kiesrecht, de kern van de democratische rechtsorde, zo betoogt zij.ADVERTISEMENT

“Wij missen elke reactie van het OKB over het vonnis van het Hof van Justitie, waarin is vastgesteld dat het aannemelijk is dat de kandidatenlijsten van A20 op RR-niveau in twee ressorten in Wanica en Saramacca wél correct en tijdig zijn ingediend,” aldus Nibte in haar brief. Ondanks deze gerechtelijke vaststelling zijn deze kandidaten uitgesloten van deelname aan de verkiezingen, wat volgens haar een ernstige schending van het passief kiesrecht van burgers betekent.ADVERTISEMENT

Onrecht

Nibte benadrukt dat dit onrecht niet alleen kandidaten van A20 treft, maar ook vele andere ressortraads-kandidaten. Zij vindt het zorgwekkend dat het OKB, dat wettelijk is belast met het toezicht op de verkiezingen, hierover stil blijft. “Wij vinden het zorgwekkend dat het OKB zich wél uitlaat over de campagnesfeer, maar niet over fundamentele schendingen van het passief kiesrecht en institutioneel falen,” stelt de DNA-kandidaat.

Naast het stilzwijgen over de uitgesloten kandidaten, hekelt Nibte ook het gebrek aan een standpunt van het OKB over de recente diefstal bij het Bureau voor Burgerzaken. Dit incident raakt volgens haar rechtstreeks aan de betrouwbaarheid van het gehele verkiezingsproces.

Nibte wijst op de Kiesregeling, die het OKB de taak geeft toezicht te houden op de algemene gang van zaken rond de verkiezingen en waar nodig aanbevelingen te doen. “Zwijgen over deze ernstige kwesties is geen optie als je de rechtsstaat wilt beschermen,” concludeert zij.

De combinatie A20/PRO/DOE doet een dringend beroep op het OKB om alsnog een objectief en principieel standpunt in te nemen over de aantasting van kiesrechten en de institutionele tekortkomingen die volgens de politieke organisatie en het Hof van Justitie zijn blootgelegd.