‘Dit is een unieke gelegenheid’

16/08/2020 12:06 – Merredith Bruce
 
PARAMARIBO – Om als jonge organisatie conference leader te mogen zijn op een internationale activiteit, is voor de Suriname Speaking Academy (SSA) een hoogtepunt. De organisatie die zich toespitst op het ontwikkelen van spreekvaardigheid, is de eer te beurt gevallen om op 21 augustus de HR online conference aaneen te praten. Het gaat om een jaarlijks terugkerende activiteit waarbij personen in de human resource-branche (personeelszaken) kennis, ervaringen en vaardigheden met elkaar delen. De conferentie zal deze keer gericht zijn op het nieuwe normaal. “Het is voor ons een groot genoegen en een eer”, zegt Fulgor Esajas, CEO bij SSA, tegen de Ware Tijd.
Vijf jaar terug toen de SSA werd opgericht, had Esajas niet kunnen bevroeden dat de organisatie ooit een inter- nationale conferentie zou mogen leiden. Dit is mede te danken aan de unieke wijze waarop zij zich van haar taak kwijt bij het ontwikkelen van spreekvaardigheden bij mensen, wat niet onopgemerkt is gebleven. De organisatie werd via haar netwerk in Pakistan door ‘Cascade People and Business’ een internationale pionier op het gebied van HR-adviesdiensten ontdekt. Deze organisatie staat achter de conferentie die op 21 augustus wordt gehouden. “Zij hebben ons benaderd, omdat ze onder de indruk waren van onze aanpak bij het bijbrengen van presentatietechnieken aan anderen”, zegt Esajas.

Geschiedenis
Het idee om de SSA op te richten, ontstond toen hij nog op de middelbare school zat. Samen met medestudenten moest er een groepsopdracht worden uitgevoerd door een presentatie. Al bij de oefening bleken er uitdagingen bij de medestudenten wat allemaal te maken had met spreekangst: waar de een niet wist hoe te beginnen, wist de ander niet hoe af te sluiten. Ook de zenuwen speelden hen parten. Dit kwam hen op de dag van presentatie bijna duur te staan. “Toen onze beurt aanbrak en het eerste groepslid naar voren liep voor de presentatie, barstte ze al na de tweede zin uit in tranen, ze kwam niet verder.” Esajas besloot als reddende engel in te springen, om te voorkomen dat het mis zou gaan wat voor de groep een negatieve beoordeling kon betekenen. “Mijn groepsgenoot was door een emotionele spanning overvallen en wij stonden naar mekaar te kijken. Niemand greep in dus nam ik het voortouw.” Hij liep naar voren, verontschuldigde zich voor het ‘ongerief’ en nam de presentatie over. Dit leverde hem als individuele beoordeling een 10 op.

Gezonde spanning
Wat zijn medestudent is overkomen, wil Esajas geen spreekangst noemen. “Wij spreken liever niet van spreek- of faalangst, maar we noemen het gezonde spanning.” Hij kon zich niet indenken dat er van studenten wordt verwacht dat zij presenteren, terwijl zij in de schoolbanken niet worden onderricht daarin. Esajas miste een vak op school dat zich specifiek daarop richt. “Het wordt wel van je verwacht, je wordt daarop beoordeeld of je het nou kan of niet terwijl het je niet wordt aangeleerd.” Dit is voor hem doorslaggevend geweest om te beginnen met een speaking academy waar personen beter kunnen leren spreken of presenteren. Dit bleek naderhand een gat in de markt, gezien het aantal personen dat door de jaren heen tot nu toe is getraind: ruim 1300, van wie driehonderd kinderen. De organisatie heeft als doelgroep onder anderen kinderen, tieners, organisaties en bedrijven.

Uitdaging
Volgens Esajas is het een uitdaging om personen die niet durven te spreken in het openbaar, ‘los’ te krijgen. “Zelfkennis is de basis van alle kennis. Als je niet weet wie je bent en waar je staat, zal het moeilijk zijn om anderen te overtuigen. There is no you ‘youer’ than you; weet dat jij uniek bent.” Dat de opvoeding in zekere mate bijdraagt aan de zelfkennis en durf noemt hij een vaststaand feit. Het presenteren zit Esajas in zijn DNA, zoals hij zelf zegt. Zijn opvoeding thuis heeft in belangrijke mate daaraan bijgedragen. “Vrijmoedigheid is ontzettend gestimuleerd in mijn opvoeding, ik kon vrij mijn mening en gedachtes uiten.” Bij het trainen van cursisten, wordt hij al te vaak ermee geconfronteerd hoe anderen hierin beperkt zijn. De uitdagingen bij het ontwikkelen van spreek- en presentatievaardigheden zijn bij zowel kinderen als volwassenen dezelfde, zegt hij. “De symptomen zijn identiek.”

Unieke gelegenheid
De garantie dat een cursist die als een zenuwpees is binnengestapt er met een enorme dosis aan zelfvertrouwen terugkeert, is volgens Esajas “honderd procent” bij de SSA. De organisatie heeft in de afgelopen jaren ook personen en organisaties in Europa en in de regio mogen onderrichten in spreekvaardigheden. “En zo kwam ik erachter dat spreekangst wereldwijd is!” Haar succes tot nu toe heeft de SSA mede te danken aan Technovate en Oke TV online die hebben ondersteund. Het streven is om op lange termijn ook naar de districten en het binnenland te … ………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname