‘Dit had al lang definitief moeten zijn’

19/12/2020 00:00 –

Iwan Rasoelbaks is vanaf vrijdag officieel president van het Hof van Justitie. Hij heeft jaren in de functie waargenomen. :  
PARAMARIBO – Rechter Iwan Rasoelbaks is vrijdag na zes jaar te hebben waargenomen officieel beëdigd tot president van het Hof van Justitie. De plechtigheid vond plaats op het presidentieel paleis. “Het voelt goed”, reageerde Rasoelbaks tegenover journalisten kort na zijn beëdiging. Dit had al lang definitief moeten zijn. Je kan een functie niet zo openstaand laten.”
Volgens Rasoelbaks is er “veel werk aan de winkel”. Nu hij officieel is aangesteld in het ambt kunnen er meer deuren opengaan, zegt hij. De hofpresident geeft dat er meerdere zaken zijn opgenomen in het beleidsplan 2020-2025 van het hof die moeten worden aangepakt. Hij noemt verzelfstandiging en automatisering van het instituut. Daarnaast behoren decentralisatie van de rechtspraak, trainingen en opleidingen voor rechters ook tot de prioriteiten. “Dat alles zullen we elk jaar op de begrotingen plaatsen, hopen dat de middelen beschikbaar komen, zodat we in de uitvoering kunnen gaan, waardoor we die ontwikkeling kunnen brengen voor de rechtspraak, maar in het bijzonder voor de samenleving. De gemeenschap heeft snelheid van rechtszaken en rechtszekerheid nodig. Als je vandaag een zaak indient en je moet twintig jaar lang wachten, dan begrijpt u dat het niet kan”, aldus Rasoelbaks.
President Chandrikapersad Santokhi sprak vol lof over de zaken die de hofpresident in zijn waarneming heeft kunnen realiseren. Volgens hem heeft Rasoelbaks bergen werk verzet. “U gaat recht door zee als het gaat om aanpak.” Het staatshoofd heeft verzekerd dat de regering volledige ondersteuning zal geven aan de plannen van het hof. “De regering heeft er alle vertrouwen in dat u uw werk goed, onbevangen, onpartijdig en naar alle eer en waardigheid zal uitoefenen.” Volgens Santokhi is het streven om het hof een eigen budget te geven, zodat het instituut niet meer afhankelijk is van de overheid. Dit is volgens Rasoelbaks een goed voornemen. “Ik juich bijzonder toe dat het bij de regering nog steeds menens is om die verzelfstandiging erdoor te krijgen. Daardoor krijg je dan ook meer armslag om te werken.”
Samen met Rasoelbaks zijn er elf andere rechters benoemd tot respectievelijk leden en plaatsvervangend leden van het hof. Daartoe behoren ex-auditeur militair Roy Elgin en oud-procureur-generaal Subhaas Punwasi.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname