Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, benadrukte in zijn keynote speech, het belang van een solide pensioenstelsel en de noodzaak om de erosie van pensioenen, te voorkomen. Hij opende zijn betoog met de stelling dat het beste middel om pensioenerosie te bestrijden, een prudent macro-economisch beleid is. Daarnaast stelde hij, dat een pensioenhervorming noodzakelijk is en dat die gepaard moet gaan met wetswijzigingen en financiële haalbaarheid.
Mac Andrew wees erop dat Suriname zich in internationaal verband heeft gecommitteerd aan sociale bescherming en fatsoenlijk werk (SDG 8) binnen de Sustainable Development Goals (SDGs). Hij onderstreepte dat een goed pensioenstelsel essentieel is om armoede onder gepensioneerden (SDG 1) te voorkomen.
Daarbij pleitte hij voor een actieve rol van de overheid bij het aanpassen van wetgeving en het versterken van toezichtmechanismen, waarbij hij opmerkte dat de Arbeidsinspectie, zoals vastgelegd in de Wet Algemene Pensioenregeling uit 2014, beter kan worden ingezet voor controle en naleving.
Na deze inleiding kregen aanwezigen de gelegenheid vragen te stellen aan een panel, bestaande uit de directeur van het Algemeen Pensioenfonds (APF), Diana Bruma-Overman, voormalig minister van Arbeid Reynold Simons en Frits Koningverander, gepensioneerd lid van de Centrale Bank.
De discussie richtte zich grotendeels op de Wet Algemene Pensioenregeling uit 2014 en de effecten daarvan op gepensioneerden. Veel aanwezigen gaven aan, dat gepensioneerden sindsdien nauwelijks vooruitgang hebben geboekt en dat hun uitkeringen vaak onvoldoende zijn om een fatsoenlijk bestaan te leiden. De panelleden sloten zich grotendeels aan bij de punten die de minister had aangehaald.
Simons zei dat de huidige pensioenbedragen dringend aanpassing behoeven, omdat ze niet meer aansluiten op de hedendaagse kosten van levensonderhoud. Hij stelde dat het staatsbesluit over pensioenen een maximale uitkering moet garanderen, die in verhouding staat tot de economische situatie. Daarnaast werd er gewezen op structurele problemen binnen het pensioensysteem, waaronder de wetgeving, het functioneren van pensioeninstellingen en het overheidstoezicht.
Ook kwam naar voren dat gepensioneerden op de lange termijn geen significante verbetering hebben gezien, mede doordat noodzakelijke aanpassingen in de wetgeving, op zich laten wachten. Over het algemeen heerste er consensus binnen het panel dat de overheid concrete stappen moet zetten om de financiële zekerheid van gepensioneerden te waarborgen en verdere erosie van pensioenen te voorkomen.
The post Discussie over pensioenhervorming: oproep tot wetswijziging en betere naleving ..
- Steeds meer gevallen van kanker in Suriname..
- Wat is de bedoeling van Ahilia Welles?..
- Nieuw hoofdkwartier van politie dient als symbool voor hers…..
- Tien doden, meerdere gewonden bij schietpartij in Zweden..
- Waar is het OM? Oostburg heeft vorig jaar drie keer Bouters…..
- Voedselpakketten uit India ‘gewoon een business’..
- Geen aansluiting DA ’91 bij A20-DOE-PRO..
- Reactie Luchthavenbeveiliging op meldingen van ontvreemde s…..
- Volksgezondheid onderzoekt tekort medische zeep AZP..
- 3 dorpen Boven-Suriname voorzien van veilig drinkwater..
- BREAKING NEWS — Suriname geschorst door EITI, kans op afsch…..
- Adhin roept op tot eenheid binnen de NDP: “We hebben geen t…..
- DNA-voorzitter trekt aan de bel: wettelijke terinzage leggi…..
- Boebsingh Daniel Ramrattansing..
- Volksgezondheid op Wereld Kanker Dag: ‘We hebben elkaar nod…..
- India bewijst humaniteit..
- Medewerkers AdeKUS in actie om achterstallige betaling..
- I-Care polikliniek voor preventieve oogzorg en specialistis…..
- Medewerkers bestuursressorten Marowijne-Zuidwest en Boven-T…..
- Multidisciplinaire werkgroepen presenteren aanbevelingen in…..
- Somohardjo beschuldigt minister Landvreugd van machtsmisbru…..