Directie Grassalco presenteert investeringsplannen aan president Santokhi

De directie en Raad van Commissarissen (RvC) bij Grassalco NV willen het bedrijf uit de rode cijfers halen. Er zijn daarom een aantal investeringsprojecten voorbereid om weer in een gezonde financiële positie te geraken. De directie en RvC hebben gisteren op het Kabinet van de President een ontmoeting gehad met president Chan Santokhi waar in een presentatie de investeringsplannen van het bedrijf voor de komende vijf jaar zijn toegelicht.
Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zei dat de regering alles in het werk stelt om het bedrijf in een betere financiële positie te krijgen. Grassalco werd volgens de bewindsman met hele grote schulden overgenomen. “Wij hebben het bedrijf gevraagd om te kijken naar investeringsmogelijkheden. Er is gewerkt aan een investeringsplan, maar de regering vindt het nodig om als aandeelhouder inzage te hebben in de plannen van het bedrijf,” zei de bewindsman. Dat was ook het doel van de meeting met de president.
PlannenPresident Santokhi wil eerst de overtuiging hebben dat het bedrijf uit de rode cijfers zal komen, voordat hij zijn goedkeuring geeft voor de uitvoering van de plannen. Grassalco wil voornamelijk de productie van steenslag uitbreiden van ongeveer 500.000 metrieke ton per jaar naar 5 miljoen in 2025. In Maripaston wil het bedrijf een eigen goudmijn opzetten. Daarnaast wil het bedrijf gaan investeren in eigen schepen om steenslag naar Guyana te exporteren. De export hiervan vindt momenteel met internationale schepen plaats, welke gepaard gaat met vrij hoge kosten.
Verder wil het mijnbouwbedrijf zijn granietmijn te Patamacca in het district Marowijne verder uitbreiden en de productie van granietbladen en tegels verhogen. Ook in InVitroPlants, een hyper-modern laboratorium gespecialiseerd in de productie van in-vitro (weefselkweek) dat plantmateriaal vermeerderd, wil het bedrijf grote investeringen plegen.
FinancieringDirecteur Wesley Rozenhout gaf aan dat de projecten opgenomen in het investeringsplan, ter financiering zijn aangeboden aan banken en internationale financierders. Vier van de projecten kunnen op basis van de huidige begroting van het bedrijf door deze partners gefinancierd worden. Het wachten is op goedkeuring van de regering om de plannen te gaan uitvoeren.
Echter, is de president nog niet helemaal overtuigd van de plannen. Die moeten volgens minister Abiamofo gedetailleerder uitgewerkt worden. Partijen gaan de komende twee weken bilateraal aan de slag om te evalueren. “Niet alleen het bedrijf, maar als regering gaan we ook evalueren met onze juristen en financiële deskundigen. Dan komen we over twee weken terug om met het bedrijf te kijken naar de bevindingen,” zei de NH-topman. De overeenkomsten die nu in concept liggen worden juridisch geëvalueerd en financieel technisch zal het bedrijf aan een evaluatie onderworpen worden.