Suriname kampt met een hoge prevalentie van infectieziekten, waaronder hiv/aids, dat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de hoogste besmettingsgraad in de regio kent. Dit bevestigt de directeur van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul, in een gesprek met Suriname suriname. Hij benadrukt het belang van intensieve voorlichting en preventieve maatregelen om de verspreiding van infectieziekten tegen te gaan.
Volgens Gajadhar Sukul is er dringend behoefte aan gerichte campagnes om mensen te motiveren zich te laten testen op hiv/aids en andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). “Het is essentieel dat geïnfecteerden onder behandeling blijven,” aldus de directeur. De overheid werkt samen met instanties zoals de Stichting Lobi en Healthy Hub om voorlichting te bieden en de beschikbaarheid van condooms te vergroten.
De directeur meldt dat de Dienst Dermatologie een speciaal plan heeft uitgewerkt bij Healthy Hub om de bevolking te informeren en preventieve zorg te bieden. “We moeten de focus verbreden, want de uitdagingen zijn enorm. Het aantal hiv-besmettingen blijft stijgen, en het is een serieuze uitdaging,” zegt de volksgezondheidsdirecteur.
Naast infectieziekten wijst hij op de enorme impact van niet-overdraagbare aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Deze ‘silent killers’ veroorzaken wereldwijd, en ook in Suriname, veel sterfte door complicaties zoals verlammingen, hartaanvallen en hersenbloedingen.
“Met ondersteuning van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) richten we ons op intensievere begeleiding van patiënten met chronische aandoeningen. Als de zorg beter gereguleerd wordt, kunnen we over tien jaar een daling in complicaties en sterfte verwachten,” aldus Gajadhar Sukul.
Bij Healthy Hub wordt dagelijks informatie verstrekt over diverse gezondheidsrisico’s. Verschillende gezondheidsinstanties, waaronder het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), zullen regelmatig voorlichtingssessies houden over vaccinaties, hiv/aids, soa’s en het belang van een gezonde levensstijl.
“Het doel is niet alleen om op één ziektebeeld te focussen, maar om een bredere aanpak te hanteren,” besluit de volksgezondheidsdirecteur.
- Ondanks goede cijfers DSB, 6e jaar geen dividend..
- Raghoebarsing: IMF geld voor aflossen schulden..
- UN Wereld Meditatiedag, 21 december..
- Onderwijs in het binnenland krijgt prioriteit..
- Verdachte aangehouden met 7,5 kg cocaïne op Johan Adolf Pen…..
- Acht majoors ronden hoogste militaire opleiding in Suriname…..
- PG vraagt bevestiging verstekvonnis tegen Hoefdraad..
- Bouva: ‘ Ik heb mogelijk op lange tenen getrapt in DNA’..
- JIT-team houdt verdachte aan..
- DSB boekt winst van 60 procent..
- Coronie maakt zich zorgen: ‘Zandafgravingen funest voor nat…..
- DNA en digitalisering archief versnellen stamboomonderzoek..
- Kirpalani verwent pupillen Kindertehuis Tamara..
- Man met ruim 7 kg cocaïne aangehouden op Zanderij..
- Inflatie in jaar tijd met 9,7% gestegen..
- Dag vol hoop en gemengde emoties: Overdracht projecten in N…..
- Taekwondoguru Romeo Rolador heengegaan..
- ‘Owru Jari Fest’ mag niet verloren gaan; financiële uitdagi…..
- Te veel onregelmatigheden in bevolkingsadministratie CBB..
- Instroom Haïtianen naar Suriname fors afgenomen..
- Braziliaanse moordverdachte overgedragen aan Franse politie..