Patiënten die naar het buitenland moeten voor medische behandelingen, moeten nu zelf de kosten voorschieten. Dit zegt directeur Volksgezondheid Rakesh Gajadhar Sukul, die tevens voorzitter is van de geneeskundige commissie. De reden is het ontbreken van middelen voor overmakingen naar het Staatsziekenfonds (SZF).
Volgens Gajadhar Sukul kan het SZF de kosten voor deze patiënten niet betalen. Jane Harkisoen, algemeen directeur van het SZF, benadrukt echter dat het SZF geen verantwoordelijkheid draagt voor deze betalingen. “De middelen moeten komen van Volksgezondheid, omdat daar de besluiten en goedkeuringen plaatsvinden. Ook de middelen worden vanuit Volksgezondheid vrijgemaakt,” zei Harkisoen eerder. Het SZF coördineert enkel de logistiek voor patiënten die goedkeuring hebben ontvangen.
Gajadhar Sukul stelt dat het SZF vanwege zijn financiële situatie niet in staat is om kosten voor te schieten. Door de financiële verplichtingen van Volksgezondheid kunnen overmakingen niet direct plaatsvinden. Hierdoor sluiten patiënten leningen af om behandelingen in landen zoals Colombia te financieren. Na goedkeuring door Volksgezondheid verzorgt het SZF het vervolgtraject.
Patiënten klagen dat zij niet in staat zijn om zelf de kosten te dragen, zoals Volksgezondheid heeft voorgesteld. Sommigen geven aan dat zij te horen krijgen dat zij geen donaties mogen zoeken of de media niet mogen inschakelen voor steun.
Harkisoen benadrukt dat mensen op eigen kosten mogen vertrekken en hun geld terugkrijgen zodra middelen beschikbaar zijn. Ze vindt echter dat er misverstanden bestaan over donaties.
“Wij verbieden donaties niet, maar we vragen om transparantie. Soms wordt er meer geld opgehaald dan nodig, en dat geld wordt niet altijd eerlijk besteed. Het is zelfs voorgekomen dat mensen hun hele gezin wilden meenemen op kosten van donaties,” aldus de SZF-directeur.
Donateurs moeten erop kunnen vertrouwen dat hun geld wordt gebruikt voor medische behandelingen. Harkisoen pleit ervoor dat donatiecampagnes transparant zijn en dat het SZF betrokken wordt bij de administratieve afhandeling. Dit voorkomt dat middelen onnodig worden besteed aan personen die al voldoende steun hebben ontvangen.
Het SZF benadrukt dat het geen eigen middelen heeft om medische kosten te betalen. “Onze statuten bepalen dat wij niet beslissen wie er gaat en dat wij niet over het geld beschikken. Wij helpen alleen waar de nood het hoogst is,” verklaart Harkisoen.
Ondertussen blijven patiënten in onzekerheid verkeren over hun mogelijkheden voor medische behandeling in het buitenland.
- Pg moet verantwoording afleggen bekendmaken medisch geheim …..
- President: Nieuwjaar verwelkomen met hernieuwd optimisme..
- Parlement keurt 100e wet goed in 2024..
- Directoraat Toerisme over 2024: ‘Er kon veel meer worden ge…..
- President blij: Suriname sluit jaar af met single-digit inf…..
- Natuurlijke Hulpbronnen eert jubilarissen en gepensioneerde…..
- Personeelstekort blijft uitdaging voor SEH van AZP ondanks …..
- Waar oud en nieuw elkaar ontmoeten..
- Venezuela: Chavez had diepe bewondering voor Bouterse..
- Owru Yari in het buitenland: Het gemis van een feestelijke …..
- Alia Bhatt stuns in a classic white saree..
- Staatsolie legt stevige basis voor versnelde groei in 2024..
- Wi! Uma Fu Sranan is ex-president Bouterse dankbaar..
- Santokhi: onderwijsbeleid krijgt met onderminister Jordan e…..
- Meer dan drieduizend verkeersvonnissen..
- Bee: 2024 was bijzonder jaar voor DNA..
- AZP-medewerkers niet gemotiveerd..
- Jongerenorganisaties keuren overmatig alcoholgebruik af..
- Lloyd Read na bijna vier decennia bondsvoorzitter Staatsoli…..
- ‘Als NH succesvol is, zal Suriname succesvol zijn’..
- President Santokhi draagt 28 politievoertuigen over aan KPS..