Patiënten die naar het buitenland moeten voor medische behandelingen, moeten nu zelf de kosten voorschieten. Dit zegt directeur Volksgezondheid Rakesh Gajadhar Sukul, die tevens voorzitter is van de geneeskundige commissie. De reden is het ontbreken van middelen voor overmakingen naar het Staatsziekenfonds (SZF).
Volgens Gajadhar Sukul kan het SZF de kosten voor deze patiënten niet betalen. Jane Harkisoen, algemeen directeur van het SZF, benadrukt echter dat het SZF geen verantwoordelijkheid draagt voor deze betalingen. “De middelen moeten komen van Volksgezondheid, omdat daar de besluiten en goedkeuringen plaatsvinden. Ook de middelen worden vanuit Volksgezondheid vrijgemaakt,” zei Harkisoen eerder. Het SZF coördineert enkel de logistiek voor patiënten die goedkeuring hebben ontvangen.
Gajadhar Sukul stelt dat het SZF vanwege zijn financiële situatie niet in staat is om kosten voor te schieten. Door de financiële verplichtingen van Volksgezondheid kunnen overmakingen niet direct plaatsvinden. Hierdoor sluiten patiënten leningen af om behandelingen in landen zoals Colombia te financieren. Na goedkeuring door Volksgezondheid verzorgt het SZF het vervolgtraject.
Patiënten klagen dat zij niet in staat zijn om zelf de kosten te dragen, zoals Volksgezondheid heeft voorgesteld. Sommigen geven aan dat zij te horen krijgen dat zij geen donaties mogen zoeken of de media niet mogen inschakelen voor steun.
Harkisoen benadrukt dat mensen op eigen kosten mogen vertrekken en hun geld terugkrijgen zodra middelen beschikbaar zijn. Ze vindt echter dat er misverstanden bestaan over donaties.
“Wij verbieden donaties niet, maar we vragen om transparantie. Soms wordt er meer geld opgehaald dan nodig, en dat geld wordt niet altijd eerlijk besteed. Het is zelfs voorgekomen dat mensen hun hele gezin wilden meenemen op kosten van donaties,” aldus de SZF-directeur.
Donateurs moeten erop kunnen vertrouwen dat hun geld wordt gebruikt voor medische behandelingen. Harkisoen pleit ervoor dat donatiecampagnes transparant zijn en dat het SZF betrokken wordt bij de administratieve afhandeling. Dit voorkomt dat middelen onnodig worden besteed aan personen die al voldoende steun hebben ontvangen.
Het SZF benadrukt dat het geen eigen middelen heeft om medische kosten te betalen. “Onze statuten bepalen dat wij niet beslissen wie er gaat en dat wij niet over het geld beschikken. Wij helpen alleen waar de nood het hoogst is,” verklaart Harkisoen.
Ondertussen blijven patiënten in onzekerheid verkeren over hun mogelijkheden voor medische behandeling in het buitenland.
- Volksgezondheid garandeert: Geen reden tot paniek over verm…..
- Jamaicaanse kok en content creator kookt voor ruim 100 kind…..
- Grote opkomst verwacht voor laatste eer Bouterse..
- Gefferie, Dendoe en Brondenstein nemen afscheid van Bouters…..
- Asabina wil versterking van het lokaal bestuur in districte…..
- Centraal-Amerikaanse troepen arriveren in Haïti om bendes t…..
- Ramon Abrahams over Bouterse: ‘Ook al is hij dood we blijve…..
- Vuilophalers: “We doen ons best om alle afval op te halen…..
- Wet Spaar- en Stabilisatiefonds in alle haast afgekondigd..
- Bewolkt met middagzon..
- VSB roept op tot nationale samenwerking en integrale beleid…..
- Trump krijgt straf te horen in zwijggeldzaak vlak voor inau…..
- NDP biedt excuses aan voor media-incident..
- River Council bespreekt moderne afvalverwerking in Frans-Gu…..
- Sandy aka Spong Jap Sak Jieuw (54) Paramaribo 25-12-2024..
- Eugenie Louise Fris-Griffith (81) Paramaribo 30-12-2024..
- Je eigen feestje creatief optooien met ballonnen…dat …..
- Panka verwacht enorme drukte tijdens uitvaart Bouterse..
- Meteodienst: Plaatselijke zware onweersbuien met windstoten…..
- Geen reden tot paniek over vermoedelijke uitbraak humaan me…..
- NDP betreurt en keurt media-incident af..