Diplomafraude

DEZE WEEK ONTSTOND er aardig wat deining in de samenleving na de publicatie van een artikel over diplomafraude. Er is geschokt gereageerd. De massale verontwaardiging had er kennelijk meer mee te maken dat de betrokkene een bekende persoon is. Tegenover de redactie van de Ware Tijd hebben functionarissen bij het Bureau Onderwijsinformatie en Studiefaciliteiten aangegeven dat er nogal wat gevallen van diplomafraude worden geregistreerd. Deze gevallen duiken vaker op. Wat onlangs is ontdekt is geen incident.
Dat werd donderdagmiddag tijdens een persconferentie bevestigd door Onderwijsminister Henry Ori. Hij dikte de ernst van de situatie zelfs aan. De bewindsman deelde mee dat er gevallen zijn geweest waarbij directeuren van middelbare scholen diploma’s en cijferlijsten hebben verstrekt aan personen die nooit een dag op hun school hebben gezeten.

“Hoewel al tijden in het geruchtencircuit geluiden circuleren over het kopen van diploma’s krijgt dit een andere dimensie wanneer dit wordt bevestigd door de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur”

Voorts merkte hij op dat er zelfs in het onderwijssysteem personen zitten met diploma’s waar zij nooit voor hebben gestudeerd of zijn geslaagd. Al deze gevallen zijn onder het tapijt geveegd.
Dit is een heel zorgelijke ontwikkeling. Hoewel al tijden in het geruchtencircuit geluiden circuleren over het kopen van diploma’s krijgt dit een andere dimensie wanneer dit wordt bevestigd door de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.
Bij het bekendmaken dat schoolleiders meewerken aan diplomafraude en zijn betrapt heeft de bewindsman echter verzuimd om te vermelden of en welke maatregelen zijn getroffen tegen deze schoolleiders.
Zijn ze gehandhaafd in het onderwijs? Zijn ze nog in het systeem of in dezelfde posities waar ze mogelijk konden doorgaan met hun corruptieve handelingen? Welke maatregelen zijn getroffen om dergelijke zaken te voorkomen of te minimaliseren? Wat zijn die veiligheidskleppen?
Het constateren van deze ongewenste ontwikkeling alleen legt geen zoden aan de dijk. Tegen de achtergrond dat de toekomstige ontwikkelingen in de olie- en gassector een grote omwenteling zullen brengen in het land en in verschillende sectoren goed betaalde jobs zullen worden geschapen is alertheid geboden.
Voorkomen moet worden dat personen die niet gekwalificeerd zijn, omdat ze niet hebben gestudeerd voor de diploma’s die ze bij werkgevers overleggen, in posities komen waar ze grote brokken gaan maken en zo de reputatie van bedrijven, sectoren en het land kunnen schaden. Voorkomen is beter dan genezen. Het is dus zaak dat de autoriteiten, in dit geval het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, nu al die mechanismen opzetten om diplomafraude te minimaliseren dan wel onmogelijk te maken.