‘Un no pina moro!’, dat klinkt hoopvol en belooft een toekomst waarin elke burger meedeelt in de rijkdom, die diep onder de Surinaamse bodem verborgen ligt. Op 2 mei 2025 werd het programma Royalty Voor Iedereen (RVI) officieel gelanceerd: een digitale toegangspoort tot oliebonussen voor burgers van 18 jaar en ouder. Minister Raghoebarsing sprak tijdens de lancering, vol trots over transparantie, eenvoud en belastingvrije spaartegoeden. De registratie zou vlekkeloos verlopen via databanken van CBB, e-Government en commerciële banken. Een slimme zet? Of een zorgvuldig opgezet vangnet van vertrouwen, vóór de verkiezingen? Wat burgers momenteel in handen krijgen is een digitale belofte, geen daadwerkelijke uitbetaling – althans nog niet. Pas op 9 mei worden de eerste certificaten uitgereikt, en wel aan senioren. Een symbolische groep, strategisch gekozen? Want hoewel het programma spreekt van inclusie, zijn jongeren, werkenden en gezinnen met kinderen, nog in afwachting. De uitbreiding naar kinderregistraties laat op zich wachten tot 2028. Tegen die tijd zijn we al een verkiezing en meerdere economische schommelingen verder.
Een andere vraag die rijst is: Hoe realistisch zijn deze olie-inkomsten? De olie is nog niet gewonnen, laat staan verkocht. Dus waarop worden zijn de berekeningen eigenlijk gebaseerd? Wordt er geld beloofd, dat er nog niet is? En als dat zo is, waar ligt dan de grens tussen visie en illusie? En is het niet de bedoeling, dat er duurzaam geïnvesteerd wordt? Er zijn zoveel vragen die nu nog onbeantwoord blijven. Toegegeven, het systeem is modern, gebruiksvriendelijk en goed uitgelegd – inclusief ondersteuning via WhatsApp, e-mail en zelfs persoonlijke afspraken. Maar digitale toegankelijkheid, garandeert nog geen economische zekerheid. De timing is ook opvallend. Maanden voor de verkiezingen komt men de RVI en drie weken voor de verkiezingen wordt de website gelanceerd, die hoop belooft en geld voorspiegelt. Dat kan toevallig lijken, maar Surinaamse burgers hebben geleerd om tussen de regels te lezen.
RVI kan een revolutionair model zijn voor economische participatie, maar het kan even goed eindigen als een digitale luchtspiegeling, gedreven door politiek gewin. De belofte is groot, de verwachtingen nog groter. Maar zolang de eerste uitbetalingen nog op zich laten wachten, blijft de vraag, krijgen we straks écht een oliebonus, of slechts een vette kluif aan goede bedoelingen?
The post DIGITALE BELOFTE, ZONDER DAADWERKELIJKE UITBETALING ..
- Bewolking, regen en onweer..
- Raghoebarsing over handhaving RVI: ‘we moeten geen domme re…..
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen..
- “Geen strijd tussen VHP en ABOP om gronden te verdelen”..
- Lancering ‘Royalty’s voor iedereen’ verschoven naar 1…..
- Parbhoe ligt niet wakker van beschuldigingen..
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre..
- OPTSU-kandidaat Hijnes: “Suriname heeft behoefte aan nieuw …..
- Jim Hok: ‘Beseffen we dat we door olie straks mogelijk met …..
- Brunswijk opent aanval op NDP: “Leiders die het volk verlat…..
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-onderste…..
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het…..
- Man vernielt SWM-meter ondernemer..
- Staatsolie draagt ruim US$ 380 miljoen bij aan staatskas..
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (1…..
- Bond NV Havenbeheer blijft erbij: benoeming Mangre onrechtm…..
- Voetganger en fietser overlijden in verkeer..
- OBBS hervat vanaf morgen bus- en bootvervoer ondanks openst…..
- Parade Lions Club International onderstreept verbondenheid..
- EBGS-stonfutu Paul Doth vertrekt voor goed..
- Introductie meertalig onderwijs om onderwijsbarrières te do…..