Digitaal artsenbestand en BIG-wet in voorbereiding

01/04/2021 18:03 – Merredith Bruce

Het digitale bestand zal volgens minister Amar Ramadhin inzicht verschaffen in het aantal actieve artsen. :  
PARAMARIBO – “Iedereen vraagt of er behoefte is aan artsen. Laten we dus zien hoeveel er nu zijn”, zegt minister Amar Ramadhin tegen de Ware Tijd. Op het ministerie van Volksgezondheid is gisteren de aanzet gegeven voor het opzetten van een digitaal bestand dat onder meer inzicht moet geven in het aantal actieve artsen. “Zo een bestand is een belangrijk middel om te weten wat je human resources zijn.”
In het verlengde hiervan wijst hij op de noodzaak van de wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG-wet). Er is al een concept, maar beloften door opeenvolgende regering om die tot wet te verheffen zijn niet bewaarheid.
De BIG-wet wordt internationaal gehanteerd in de medische zorg. Hierin worden standaarden en normen benoemd voor werkers in de gezondheidszorg, wat volgens Ramadhin “zeer cruciaal” is. “Hiermee heb je ook zekerheden over de kwaliteit. Je kan mensen, ongeacht van waar ze komen, pinpointen aan een bepaalde norm. Voldoen ze daaraan niet, dan hebben zij een probleem.”
Met zo een wet zijn ook buitenlandse medici of verpleegkundigen die in Suriname (komen) werken, verplicht zich te registreren. “Het is hetzelfde als wanneer Surinaamse studenten voor een medische opleiding naar Nederland willen. Ze moeten zich eerst registreren in het BIG-register en daarvoor moet je eerst het BIG-examen gehaald hebben.”
Het voordeel van zo een wet is volgens hem ook dat studenten al vóór vertrek weten welke normen internationaal worden gehanteerd. De bewindsman zegt dat een commissie op het ministerie werkt aan het formaliseren van het concept. Daartoe wordt er gesproken met belang- hebbenden. “We hopen dit nog vóór eind dit jaar te hebben. Als het lukt, zijn we een mooie stap vooruit.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname