Dienstverlening CBB Saramacca-Leiding uitgebreid

De dienstverlening van het Bureau voor Burgerzaken (BvB) Saramacca-Leiding aan de Mr.P. Chandishawweg is uitgebreid. CBB-directeur Anastatia Kanapé-Pokie heeft gisteren tijdens een werkbezoek van minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza) aan dit bureau uitgelegd wat de uitbreiding inhoudt. Voorheen waren de werkzaamheden ondergebracht bij BvB Wanica Leiding.
“Met de uitbreiding van de werkzaamheden op bureau Saramacca-Leiding hoeven burgers niet meer af te reizen naar Wanica-Leiding, maar kunnen zij binnen hun eigen ressort al hun zaken regelen. We spreken nu van een volwaardig bureau,” zei de CBB-directeur. In 2021 wil zij werken aan processenverbetering. “We gaan de werkprocessen moeten evalueren en kijken waar we verbeteringen kunnen aanbrengen. Soms zijn het bepaalde processen die het werk stagneren.”
De directeur is zich ervan bewust, dat als we bepaalde zaken vlotter willen laten verlopen, er een wetswijziging gaat moeten plaatsvinden. Ze gaf aan, dat bij BvB Saramacca-Leiding de akte nog steeds handmatig wordt verwerkt. CBB werkt ernaartoe om ook dit deel te digitaliseren. Verder zal klantvriendelijkheid bij de BvB’s serieus worden aangepakt en verbetering van het imago van CBB.
“Destijds kon je alleen bevolkingsregistratie doen, zoals het aanvragen van uittreksels en nationaliteitsverklaringen. Nu kunnen burgers ook burgerlijke stand (BS) zakendoen. Er zijn ruim 4.000 personen bij dit bureau ingeschreven. Burgers hoeven niet heen en weer te reizen om hun zaken te doen, dat kan nu op één locatie,” zei Somohardjo. “We gaan de dienstverlening uitbreiden en dit zijn de kleine stapjes, die gaan leiden tot grote veranderingen,” zei de bewindsman.
Christine Amatkarijo-Somowirjo, hoofd van het bureau Saramacca-Leiding, is erg ingenomen met het bezoek van de Biza-minister en CBB-directeur. Haar blijdschap is nog groter, omdat dit bureau vanaf heden ook BS-diensten mag verlenen aan de gemeenschap. “We zijn erg dankbaar, want we hebben ongeveer een jaar hiernaar uitgekeken,” merkte ze op. Met BS-diensten wordt onder andere bedoeld: aangifte van huwelijken, overlijden, erkenningen en echtscheidingen.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald