De Dienst Watervoorziening kampt met een aantal vervuilde waterinstallaties in het Lawa- en Tapanahony-gebied. John Abidie, hoofd van de Dienst Watervoorziening bij het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), zegt dat de dienst te maken heeft met ernstige vervuiling van de waterinstallaties. Menselijke handelingen spelen hierbij een grote rol.
Hij geeft aan dat de waterinstallaties normaliter een levensduur van drie jaar hebben, maar door vervuiling als gevolg van menselijke activiteiten moeten deze machines al na één jaar worden vervangen.
“We hebben vooral te maken met het Tapanahony- en Lawa-gebied. Wat nu gebeurt, is dat we elk jaar de filters moeten vervangen, omdat deze het vuil niet meer kunnen verwerken. De machines zijn ontworpen om ongewenste stoffen uit het water te halen en te filteren. In deze gebieden moeten we echter zeer frequent het filtermateriaal vervangen. Er zit veel slib in het water, en op een bepaald moment kan het filter dat niet meer aan. Vooral wanneer mensen afval bij de innamepunten deponeren, wordt het onmogelijk om al dat vuil uit het water te halen,” legt Abidie uit.
Daarnaast zegt Abidie dat er soms ook sprake is van chemische verontreiniging bij de waterinstallaties, bijvoorbeeld door batterijen of accu’s die in het water worden gegooid. “Wanneer het water gecontamineerd raakt, is het direct duidelijk dat dit het gevolg is van menselijke handelingen,” aldus Abidie.
Hij legt verder uit dat bij ernstige vervuiling de waterinstallaties buiten werking worden gesteld, waardoor de gemeenschap zonder water komt te zitten. “We voeren periodieke bemonsteringen uit en tijdens onderhoudswerkzaamheden is vervuiling vaak direct merkbaar. Andere soorten vervuiling zijn echter niet altijd direct zichtbaar.
Pas na analyse bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) worden bepaalde schadelijke stoffen ontdekt. Wanneer vervuiling wordt vastgesteld, wordt de installatie tijdelijk gesloten en wordt een ander type filter geplaatst. De kosten voor zo’n installatie variëren en kunnen erg hoog oplopen. In het Lawa- en Tapanahonygebied vormt vervuiling een groot probleem voor de machines,” aldus Abidie.
Hij betreurt het dat het traditioneel gezag herhaaldelijk wordt gewezen op het belang van de bescherming van de waterinstallaties, maar soms toch meewerkt aan situaties die de vervuiling veroorzaken. “Bij de installatie van deze systemen worden de kapiteins op de hoogte gebracht. Zij verstrekken zelf geen concessies, maar we maken hen wel duidelijk wat de installaties aankunnen en waar de grenzen liggen,” besluit het hoofd van de Dienst Watervoorziening.