Dhimant Ramautar (18) verslaat kanker én wordt bestgeslaagde

Dhimant Ramautar.

In oktober 2024 begon de 18-jarige Dhimant Ramautar aan zijn examenjaar aan het Arthur Alex Hoogendoorn Atheneum (AAHA). Maar zijn start was anders dan die van zijn klasgenoten: hij volgde zijn lessen onder een strak schema van chemotherapie als kankerpatiënt. Nu, negen maanden later, mag hij zich bestgeslaagde noemen van de A-richting; niet alleen op deze school maar ook landelijk. Hij kreeg 62 punten — waaronder drie tienen. Het succes van Dhimant kon gerealiseerd worden door zijn eigen wilskracht en een ondersteunende omgeving die snel wist te schakelen.

De afdeling Inspectie van het VOS gaf goedkeuring en ondersteuning aan een procedure van lesgeven, die op maat gemaakt was voor Dhimant. Tussen oktober 2024 en april 2025 volgde hij onderwijs in drie complementaire vormen. Hij kreeg online lessen van alle vakdocenten, volledig afgestemd op zijn chemotherapie-schema. Ook werd er voor elk vak een ‘study buddy’ aangewezen die zorgden voor de aantekeningen. En, de ICT-leraar Harold Simson gaf technische ondersteuning door om realtime de lessen op te nemen, middels een laptop en een microfoon voor de leraar.

Support buddy, Chaim de Kom (eveneens geslaagd), verzamelde elke vrijdag de lesnotities en de laptop om in te leveren bij de administratie. De broer van Dhimant, een alumnus van AAHA, haalde de laptop op en bracht het maandag weer naar school. Vanwege zijn chemokuur, kon hij niet blootgesteld worden aan grote groepen mensen. Daarom werden zijn schoolonderzoeken (SO’s) in een aparte, geïsoleerde ruimte volgens AAHA’s COVID-protocol voor ontsmetting, handschoenen en mondkapjes.

De school bleef flexibel en faciliteerde het traject. “Vanwege AAHA’s ervaring en ICT-infra door covid, konden we snel reageren en schakelen om aan het verzoek van Dhimant te voldoen. Trouwens, zo kon AAHA ook, bijvoorbeeld toen alle wegen onder water lagen, naar een full online schooldag omschakelen”, zegt Directeur Rosemary Simson.

AAHA-directeur Rosemary Simson.

Dhimant spreekt op de dag van de uitslag van een goed gevoel, vooral gezien de omstandigheden waaronder hij het traject heeft moeten doorlopen. Ook zegt hij zijn mede-studenten en leerkrachten dankbaar te zijn voor de hulp die zij gegeven hebben in wat hij zelf ook een moeilijke periode noemt.

Simson noemt veerkracht en intrinsieke motivatie als zij over Dhimant spreekt. Het zijn twee belangrijke zaken die elke student erdoor heen brengen om de eindstreep succesvol te behalen…hoe zwaar de omstandigheden ook zijn. “Hij had één focus en dat was genezen. En door hard te focussen op studeren had hij de motivatie en doel voor ogen.Als school hadden we geen ander doel dan om hem helpen op zijn weg naar genezing en daardoor nu ook succes”, zegt Simson.

De moeder van Dhimant vat het krachtig samen: “Studeren heeft Dhimant genezen.” In april 2025 werd hij genezen verklaard door de oncoloog. “Hoop, positiviteit en een volledig support systeem van thuis, school, artsen kunnen kanker genezen. Dát is de getuigenis van Dhimant”, stelt Simson.

Dhimant wilde ook voordat hij ziek werd, bestgeslaagde worden. ‘En die target heb ik behaald’, klinkt het. Als advies aan studenten geeft hij mee: ‘niet altijd zijn de omstandigheden naar je zin. Maar je moet altijd doorzetten en nooit opgeven’.

..