Tekst en beeld
PARAMARIBO — “Bouterse je was een bijzonder mens. Na ongeveer zevenendertig jaar lief en leed gedeeld te hebben, zal ik vandaag afscheid van je moeten nemen. We hebben samen stormen getrotseerd, maar ook bergen beklommen. We hebben gehuild en gelachen. Ondanks wat het leven je bood, was je een vrolijk mens. Je was een liefdevolle vader en echtgenoot die, ondanks de drukte, ons altijd probeerde de nodige aandacht te geven.” Zo sprak weduwe Ingrid Bouterse-Waldring over haar overleden echtgenoot tijdens de uitvaartceremonie zaterdag in het NDP-hoofdkwartier Ocer.
Ze blikte als laatste spreker terug op de vele mooie herinneringen die zij en de rest van het gezin hebben gehad met man en vader en onderstreepte ook dat haar man visie had voor eenheid van alle Surinamers. Die gedachte is volgens haar door geen enkel andere leider zo gepresenteerd. “Desi, je hebt nooit onderscheid gemaakt tussen arm en rijk, ras of geloofsovertuiging. Centraal stond altijd liefde voor land en volk”, aldus weduwe Bouterse-Waldring.
“President, ga rusten, het werk gaat onverkort verder”NDP-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons
Meer dan staatsbegrafenis
De uitvaartceremonie bestond naast gebed van meerdere geestelijke leiders ook uit toespraken van onder meer goede vrienden, gezinsleden en NDP-toppers. De sprekers waren allen lovend over zijn leiderschapskwaliteiten en charisma.
Bouterse kreeg geen staatsbegrafenis mede vanwege zijn veroordeling voor de Decembermoorden en het feit dat hij zijn gevangenisstraf van twintig jaar ontliep door op de vlucht te slaan. Maar een staatsbegrafenis was volgens sommige sprekers niet nodig gelet op de duizenden mensen die op de been waren om hem de laatste eer te bewijzen.
De discussie over het wel of niet toekennen van een staatsbegrafenis aan de oud-president was volgens Clifton Limburg, perschef in beide kabinetten van Bouterse (2010-2020), helemaal niet nodig. “Wat gedemonstreerd is vandaag, is dat je de naam van deze grote leider niet kan wissen uit de geschiedenis van Suriname. Yu kan du san yu wani”, benadrukte Limburg, die zichzelf de media-pitbull van Bouterse noemde. Hij oogstte daarmee een daverend applaus van de aanwezigen.
Limburg: “De mensen die de beslissing hebben genomen om hem geen staatsbegrafenis te geven tippen absoluut niet aan deze man. Niet in kwaliteit, niet in stijl, niet qua karakter, kennis, niveau en vooral niet voor wat betreft de liefde voor Suriname.”
Geen puppet
Volgens Limburg heeft Nederland een hekel aan Bouterse omdat hij niet naar de pijpen van dat land heeft gedanst. “Wij mogen Bouterse dankbaar zijn dat hij in 1980 die coup van de Hollanders heeft gecoupt. Ze gingen ervan uit dat hij een puppet zou worden, maar hij heeft zich ontworsteld en heeft zijn eigen lijn uitgezet”, legde Limburg uit. “Ik ben ervan overtuigd dat al de mensen die nu op de eerste rij staan om hem te vergruizen, eveneens in de eerste rij zullen staan om hem grani te geven”, zei hij verder.
NDP-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei dat Bouterse een onuitwisbare positieve indruk in het leven van veel mensen achtergelaten. Dat is met de grote massa die hem zaterdag de laatste eer hebben bewezen voor vriend en vijand heel duidelijk geworden. “Wat ik heb gezien is meer dan staatseer. Ik heb de gewapende machten en de brandweer zien salueren. Hij heeft volkseer gehad plus staatseer zonder de regering. Dat is wat Bouterse heeft klaargespeeld vandaag. Wat u vandaag heeft gezien is dat deze man een geliefde zoon van Suriname was.”
De NDP-voorzitter merkte verder op dat Bouterse als politieke leider Suriname heeft laten zien hoe in eenheid met elkaar te leven. “Hij is een politicus van formaat geworden in Suriname. De eenheid waarvoor hij vocht, is het allerbelangrijkste wat hij heeft achtergelaten. Want zonder deze eenheid zal Suriname niet kunnen bestaan.” De belangrijkste opdracht die Bouterse tijdens zijn laatste toespraak in december 2023 gaf in Ocer is volgens de NDP-voorzitter op dit moment het belangrijkste. “Ga, win de verkiezingen en zorg dat het beter gaat in Suriname”, herhaalde ze die opdracht voor het publiek. “President, ga rusten, het werk gaat onverkort verder”, verzekerde ze.
- Suriname: parlementair of presidentieel systeem?..
- Intiem afscheid van Desi Bouterse bij zijn residentie..
- Uitvaart Bouterse aangelegenheid familie..
- Rouwstoet wordt begroet door mensen langs de straten..
- Volksgezondheid: Geen reden tot paniek over hMPV..
- Volksgezondheid: geen reden tot paniek over vermoedelijke u…..
- ‘Verhoging waarborgsom vereist ook verhoging van 532% van A…..
- Volksgezondheid garandeert: Geen reden tot paniek over verm…..
- Jamaicaanse kok en content creator kookt voor ruim 100 kind…..
- Grote opkomst verwacht voor laatste eer Bouterse..
- Gefferie, Dendoe en Brondenstein nemen afscheid van Bouters…..
- Asabina wil versterking van het lokaal bestuur in districte…..
- Centraal-Amerikaanse troepen arriveren in Haïti om bendes t…..
- Ramon Abrahams over Bouterse: ‘Ook al is hij dood we blijve…..
- Vuilophalers: “We doen ons best om alle afval op te halen…..
- Wet Spaar- en Stabilisatiefonds in alle haast afgekondigd..
- Bewolkt met middagzon..
- VSB roept op tot nationale samenwerking en integrale beleid…..
- Trump krijgt straf te horen in zwijggeldzaak vlak voor inau…..
- NDP biedt excuses aan voor media-incident..
- River Council bespreekt moderne afvalverwerking in Frans-Gu…..