De Deviezencommissie reageert verontwaardigd op recente uitspraken van minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning, waarin hij de commissie in verband brengt met de stijgende wisselkoersen en zelfs goudsmokkel. In een persbericht stelt de commissie dat de minister “een totaal onjuiste voorstelling van zaken” geeft en benadrukt dat er in deze kwestie op geen enkel moment afstemming is geweest tussen de minister en de Deviezencommissie.
Volgens de commissie is er geen sprake van betrokkenheid bij onregelmatigheden rond goudexport via een privévliegtuig, zoals door de minister gesuggereerd. “Niets is minder waar,” aldus de verklaring. Het zou in dit geval gaan om een reguliere zending van Newmont Suriname LLC, waarbij alle vereiste procedures volgens de geldende regelgeving zijn nageleefd. “Er is een Bijzondere Beschikking verleend met afschrift aan de hoogste autoriteiten in het land, waaronder de president, diverse ministers, de Centrale Bank van Suriname en belastingautoriteiten,” stelt de commissie.
De commissie wijst erop dat vergunningen voor goudexport pas worden afgegeven na een strenge toetsing aan voorwaarden zoals vastgelegd in Algemene Beschikking no. 223 van 30 augustus 2021. Dit omvat onder andere de vereiste van een Hinderwetvergunning en een verklaring van de procureur-generaal met betrekking tot de antecedenten van de bestuurders.
De suggestie van minister Raghoebarsing dat de Deviezencommissie haar integriteit op het spel zou hebben gezet, noemt men dan ook misplaatst en ongegrond. Volgens de commissie wordt zij opzettelijk tot zondebok gemaakt voor de recente koersontwikkelingen.
“De minister weet als geen ander dat de huidige koersdruk het gevolg is van structurele economische onevenwichtigheden,” stelt de commissie. Daarbij wordt gewezen op het tekort aan deviezen tegenover de dagelijkse importbehoefte, de onzekerheid rond de naderende verkiezingen en het dalende vertrouwen in de markt. De combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat burgers en bedrijven uit voorzorg uitwijken naar ‘safe havens’, aldus de commissie.
Daarnaast noemt men de recente OMO-operaties van de Centrale Bank, die onvoldoende SRD’s uit de markt hebben gehaald, en de uitgifte van Staatsolie-obligaties als factoren die de koersdruk versterken. Ook het feit dat cliënten van banken momenteel massaal hun vreemde valutarekeningen aanzuiveren, zou een rol spelen.
De Deviezencommissie spreekt haar ernstige teleurstelling uit over het feit dat zij publiekelijk in diskrediet wordt gebracht zonder enig voorafgaand overleg. “Wij betreuren ten zeerste dat wij nodeloos in opspraak worden gebracht door de ongenuanceerde en ongefundeerde uitspraken van de minister van Financiën en Planning.”
- Glynis Terborg hoopt dat kinderlied ‘Keti Koti’ herkenning …..
- Vakbonden vegen regeringsvoorstel van de tafel over loonsve…..
- Bolsonaro met buikpijn opgenomen in ziekenhuis tijdens poli…..
- SCUA slaat alarm over veiligheidssituatie..
- Toekomst Surinaams toerisme krijgt vorm tijdens National To…..
- Duizenden studenten verwacht op onderwijs- en beroepenbeurs..
- “Gelovige mag politiek actief zijn, maar moet steeds kiezen…..
- VSB bezorgd beleid regering: Rechter fluit Staat 2e keer te…..
- Bedrijfsleven bezorgd over aanbestdingsbeleid van de regeri…..
- BESCHOUWING — Op weg naar 25 mei 2025: NPS kan garen spinne…..
- Minister Dasai kritisch op landbouwdeal: “Milieuanalyse ont…..
- Jogi: Stop omstreden projecten en focus op verkiezingen..
- Maya Parbhoe organiseert sportdag voor O.S. Maretraite..
- Man schiet op oudere broer na ruzie over brood..
- Adhin: “Ik vraag u niet naar uw geld, maar naar uw vertrouw…..
- Telesur nu formeel een NV; betere concurrentiepositie..
- Weer succesvolle niertransplantatie missie uitgevoerd; inmi…..
- Yelyco dichtbij kampioenschap U21-vrouwenvolleybal..
- Docentenbond hoger onderwijs in beraad om uitblijven betali…..
- Telesur formeel naamloze vennootschap..
- U19-volleybalsters Yelyco hebben geen kind aan Delco..