INGEZONDEN
Kort vóór Kerstmis overleed ex-president Desi Bouterse op 79-jarige leeftijd. En vrijwel direct na zijn overlijden kreeg hij door vogels van diverse pluimage een bijna ‘heiligenstatus’ toebedeeld. Zo werd er in De Nationale Assemblee [het Surinaamse parlement] gesproken over Bouterse als “moedige leider”, “grote zoon” en “inspirerend”. Anderen weer zagen hem als “volksheld”, de man, die sociale hervormingen doorvoer en “vocht” voor de armen.
Er werden herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd, zowel in Suriname als in Nederland en een niet onaanzienlijk aantal mensen liet hun tranen de vrije loop en memoreerde zijn sociale inzet. Nu was het inderdaad zo dat tijdens de regeerperiode van Bouterse als president een aantal sociale verbeteringen is doorgevoerd, die in een arm land als Suriname zeker verlichting boden, maar er werd onverantwoordelijk met ’s lands financiële middelen omgesprongen, waardoor Bouterse Suriname na twee regeerperioden praktisch bankroet achterliet.
“Vanwege de ‘heiligverklaring’ van Bouterse is dit stuk geschreven. Opdat zijn misdaden en de rampzalige stempel, die hij op Suriname heeft gedrukt, niet worden vergeten”
Daarbij verrijkte hij zichzelf en zijn politieke vrienden enorm, waardoor hij het Surinaamse volk schandalig heeft bestolen. Dat zouden de mensen zich moeten realiseren, nog afgezien van de ellende, die hij over duizenden jongeren heeft gebracht door de openstelling van Suriname voor de drugshandel.
Maar er is meer: Bouterse verscheen op Surinames politieke toneel als leider van de militaire coup op 25 februari 1980, waarmee hij het democratische staatsbestel omverwierp. Na een aanvankelijk vals-vriendelijk gezicht kwamen al snel kwalijke mensenrechtenschendingen:
De dood, na een verdacht politieverhoor van would be tegencouppleger, de Surinaamse ex-KNIL-militair Fred Ormskerk [1980], arrestatie en opsluiting zonder vorm van proces van voormalige politieke leiders, de executie van de gewonde op een brancard liggende tegencouper sergeant majoor Hawker [maart 1982], met als dieptepunt de standrechtelijke executie van vijftien politieke tegenstanders van het militaire regime-Bouterse, de zogenoemde Decembermoorden.
Niet uitvlakken wil ik hier het moedige verpleegstersprotest daags na de Decembermoorden. Ook overleed een voormalig medestander en rechterhand van Bouterse, majoor Horb, onder verdachte omstandigheden in een politiecel [1983].
Bouterse cs vestigden een dictatuur, die zou voortduren tot de eerste verkiezingen in 1987. In de met Brunswijk [leider Jungle Commando] uitgevochten Binnenlandse Oorlog zijn in het marrondorp Moiwana onder verantwoordelijkheid van Bouterse als legerbevelhebber meer dan 39 burgers gedood. Een massaslachting dus.
Na een aantal jaren richtte Desi Bouterse zijn partij de NDP op, maakte zich populair door mooie toespraken en enkele doorgevoerde sociale verbeteringen. Laat niet onverlet, dat Bouterse en co zich schuldig hebben gemaakt aan foltering, diefstal, executies en massamoord; misdaden tegen de menselijkheid.
Vanwege de ‘heiligverklaring’ van Bouterse is dit stuk geschreven. Opdat zijn misdaden en de rampzalige stempel, die hij op Suriname heeft gedrukt, niet worden vergeten.
Astrid Essed
De redactie van de Ware Tijd stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die worden geplaatst komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van de Ware Tijd. De redactie behoudt zich het recht voor om stukken niet te plaatsen, of in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald.
- Bewoners Lust & Rust verrast door 100% verhoging SWM-re…..
- Korpschef oriënteert bij afdeling Verkeer..
- Geldnood SVB dreigend gevaar voor Natio..
- Gajadien: ‘VHP enige partij die ontwikkeling kan brengen…..
- Reyme: ‘Eén politieke partij zal Suriname niet kunnen verhe…..
- Politiebond verontwaardigd over optreden korpschef..
- Verzoek vrijlating Kromosoeto opnieuw afgewezen..
- CLAD-onderzoek nog niet afgerond..
- Korpschef belooft aanpak dienstverlening afdeling Verkeer..
- NPS gelooft in mega-snelle transformatie van Surinaamse eco…..
- Anieta Hermien Uiterloo-de Vries..
- Grot Harvey Ricardo..
- Gisela Willemine Bernadette Klaiber..
- ECD neemt knoflook in beslag wegens prijsopdrijving..
- Ramadhin wil correct overzicht achterlaten voor opvolger..
- Spong: OM is vrij de gegevens van obductie Bouterse beken…..
- ECD sluit weer winkels wegens prijsopdrijving..
- Lange arm..
- Spong: “Nabestaanden van Bouterse hebben weinig reden tot k…..
- Families en toeristen brengen virussen uit Nederland..
- MinOWC bekroont vijf ‘medewerkers van het jaar’..