PARAMARIBO — Suriname en Nederland hebben regelmatig overleg om ervoor te zorgen dat wanneer elkaars illegale onderdanen terug moeten naar Suriname of Nederland, dat het allemaal humaan verloopt. Daartoe vertoeft momenteel een delegatie van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) van het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid in Suriname.
De dertiende Gemengde Werkgroepsvergadering tussen Suriname en Nederland over de terugname van wederzijdse onderdanen is de directe aanleiding voor dit bezoek. De meeting met de Surinaamse gesprekspartner heeft op dinsdag 21 januari plaatsgevonden op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS).
Hij legt uit dat sommige mensen al decennia weg zijn uit hun land, er geen binding meer hebben, maar om uiteenlopende redenen er nooit werk van hebben gemaakt om hun stukken in orde te hebben
De Surinaamse delegatie wordt geleid door Luziano Truideman, directeur Algemeen Beheer en Consulaire Zaken bij Bibis, terwijl Rob van Bokhoven (DT&V-directeur Internationale Aangelegenheden) aan het hoofd staat van het team uit Nederland. Truideman memoreert dat Suriname en Nederland in 2008 een intentieverklaring hebben getekend met betrekking tot de omgang met mensen die illegaal op elkaars grondgebied vertoeven.
Het betreft hoe de terugname van deze personen wordt geregeld. “Daarvoor zijn er speciale afspraken gemaakt en ook tijdlijnen. Je wil het op een zodanige humane manier doen dat het niet ingrijpend is in het leven van de persoon”, aldus de Bibis-functionaris. Hij legt uit dat sommige mensen al decennia weg zijn uit hun land, er geen binding meer hebben, maar om uiteenlopende redenen er nooit werk van hebben gemaakt om hun stukken in orde te hebben. “Waardoor ze, wanneer ze tegen het licht zijn aangelopen, dan terug moeten komen. Daarvoor zijn deze afspraken.”
Lastige zaken
Directeur Van Bokhoven zegt dat er in de afgelopen periode veel is geïnvesteerd en goed is gegaan in de relatie. De werkgroepen hebben ook lastige zaken met elkaar kunnen bespreken en met perspectief naar gekeken. De relatie kenmerkt zich door openheid en de goede samenwerking moet behouden worden. Dit is noodzakelijk in het belang van personen die een duurzame terugkeer willen maken naar Suriname. “Wij staan vanuit Nederland voor een duurzame bestendige terugkeer op een humane en respectvolle wijze”, aldus Van Bokhoven. Hij merkt op dat de afgelopen periode zich heeft laten kenmerken door veelvuldig contact.
Achtergrond
Er zijn meerdere ministeries bij het geheel betrokken, terwijl de werkgroepen uit verschillende deskundigen bestaan, ook vanwege het feit dat personen die terugkeren van verschillende achtergrond zijn. Zo zijn er ook mensen die psychiatrische uitdagingen hebben. Tegen deze achtergrond zaten dinsdag dan ook de directeur van Volksgezondheid Rakesh Gajadhar Sukul, aan bij de meeting.
- Mulokot en IKSUR sluiten overeenkomst voor gezamenlijke pro…..
- 29 krijgen staatsdecoratie in verband met 100 jaar Boy Scou…..
- “Grenskwestie mag niet aan toekomstige generaties worden ov…..
- Column: Vp/koning zweert gehoorzaamheid aan de wet!..
- Lloyd Read: “inheemsen worden gediscrimineerd in Suriname…..
- Natuurgebied in de uitverkoop..
- Landvreugd constateert grote puinhoop bij Biza..
- ER IS ER EEN JARIG HOERA..
- Viering Dag van de Afro Beschaving succesvol..
- Adhin tijdens laatste woord: Wil OM mij politiek uitschakel…..
- Mottley: “individualisme en consumentisme fataal voor Surin…..
- Training moet schrijven projectvoorstellen vergemakkelijken..
- AW en J focust op werkgeluk als sleutel tot succes..
- Journalisten in Nicaragua bijna verdwenen**..
- Er valt een boom in het Bos…..
- Slepende ruzie eindigt in tragedie..
- Woordenwisseling tussen twee mannen eindigt in kappartij me…..
- OW-projecten geschieden in vergelijking met NDP op basis va…..
- Guyana neemt waterzuiveringsinstallatie op zonne-energie in…..
- BOMESC tekent miljoenencontract voor Surinaamse FPSO..
- Hoe lang blijf je beschermd na een infectie of vaccinatie?..