‘Den man f*ck unu op even!’

08/04/2021 08:06 – Amanda Palis

Ronald Renfurm wil vragen of hij eerder mag beginnen met het opzetten en verkopen. Op die manier wil hij inspelen op de avondklok, die is vervroegd. :  
PARAMARIBO – “San unu man doe? Het kan niet anders, want zij zullen het wel best weten, maar den man f*ck unu op even!” Ronald Renfurm, druk bezig zijn fruitkraam op te zetten, is niet zo blij met de aangepaste lockdowntijden wanneer de Ware Tijd hem en andere markventers om een reactie vraagt. Nog geen uur daarvoor had minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid tijdens een Covid-19-persconferentie verscherpte maatregelen aangekondigd, die donderdag ingaan en duren tot en met 21 april.
Eén daarvan is de avondklok: maandag tot en met vrijdag van acht uur ’s avonds tot vijf uur ’s morgens en zaterdag en zondag vanaf zes uur ’s avonds. Renfurm is één van de venters die na vijf uur ’s middags langs de straat bij de Kwakoemarkt aan de dokter Sophie Redmondstraat verkoopt. “Het enige dat ik kan doen is vragen of wij eerder mogen beginnen met het opzetten en verkopen, want juist den yuru fu den lockdown sma ey kon bay”, legt hij uit.
Groentenverkoopster Jeanet Karijasoemita, die ook bij de Kwakoemarkt staat, is zich ervan bewust dat het beste is om jezelf goed beschermen. “Ik heb mijn mond-/neuskapje op en heb mijn handgel altijd bij de hand. Ik moet blijven verkopen.” Iets verder is Sherita Joerawan bezig groenten en fruit uit te laden uit haar busje. “Ik heb net gehoord dat de lockdowntijden zijn aangepast. Ik maak me zorgen hoe ik uit ga komen, want mensen kopen nu al weinig groenten. Met de verlengde lockdowntijden kon ik wat langer verkopen en nu moet dat allemaal snel.” Blij is ze niet met de maatregelen, maar ze legt zich erbij neer. “Uiteindelijk gaat het om onze veiligheid.”
Ramadhin maakte woensdag bekend dat uit informatie van de infectiologen duidelijk is gebleken dat er een stijging is in het aantal besmettingen. “Er lijkt duidelijk iets te broeien”, was de onheilspellende boodschap van de minister. Uit de data kan voorzichtig worden geconcludeerd dat Suriname naar een derde golf koerst. Zoals de eerste en tweede golf lijkt Suriname gelijke tred te houden met de stijgingen in de buurlanden Guyana en Frans-Guyana. “Omdat er – ondanks dat de grenzen gesloten zijn – er een instroom van personenverkeer is op bepaalde plekken”, verklaarde Ramadhin. Hij stelde opvoering van de bewaking bij de grenzen in het vooruitzicht.
Tijdens de persconferentie heeft de minister aangegeven dat de ‘variants of concern’ in Suriname aanwezig zijn. Dat kwam naar voren nadat monsters in Nederland werden getest. Directeur Rakesh Gajadhar Sukul beaamde dat de transmissie en overlijdens bij de Manaus-variant uit Brazilië, de Zuid-Afrikaanse en Britse variant hoger zijn. “De Manaus-variant lijkt vooral gevaarlijk bij kinderen van nul tot negen jaar en volwassenen tussen de veertig en zestig jaar”, vertelde hij. Gajadhar Sukul voorspelt meer doden en besmettingen als niet snel wordt ingegrepen. “Wij mogen het niet zover laten komen want onze gezondheidszorg kan dat niet aan”, vulde de minister aan. “Met de vele problemen die we al hebben in de zorg zal het zwaarder worden voor de zorgmedewerkers.”
Politiecommandant Orlando Jacott heeft aangekondigd dat de handhaving zal worden verscherpt. “Vooral de zichtbare en niet direct zichtbare surveillance is opgevoerd.” Hij benadrukte dat de periode van tolerantie voorbij is. Dinsdagavond bijvoorbeeld is een groot feest stopgezet in Paramaribo Noord. De eigenaar van het etablissement krijgt een boete en zijn bedrijfsvergunning wordt tijdelijk ingetrokken. In maart zijn 633 mensen opgepakt en over- gebracht naar de Politieacademie, omdat ze de onder meer de lockdown hadden overtreden. Elk van hen moest een boete van SRD 350 betalen.
  Tweet
 

Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname