Democraten breiden meerderheid in Huis uit, nemen zetel over in Senaat

Tegelijk met de presidentsverkiezingen is er in de Verenigde Staten ook gestemd voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.
In de Senaat hebben de Democraten en Republikeinen een zetel uitgewisseld. Democraat John Hickenlooper versloeg Republikein Cory Gardner. Hij neemt een van de twee zetels van Colorado over. Voor Alabama won Republikein Tommy Tuberville van Democraat Doug Jones.
De Republikeinse Senator voor South Carolina Lindsey Graham wist zijn zetel te behouden door Democraat Jamie Harrison te verslaan. Die laatste haalde meer dan 100 miljoen dollar op voor zijn campagne.
Van de 100 Senaatszetels worden er 35 gekozen. 65 zetels blijven ongemoeid: 33 van de Democraten, 30 van Republikeinen en 2 onafhankelijken. De Democraten verdedigen 12 van de overgebleven zetels, de Republikeinen 23. Voor de verkiezingen bestond de Senaat uit 53 Republikeinen en 45 Democraten. Twee senatoren zijn partijloos.
Meer Democraten in het HuisIn het Huis van Afgevaardigden hebben de Democraten hun meerderheid uitgebreid. Volgens Fox News krijgen de Democraten er minstens vijf zetels bij. Het Huis telt in totaal 435 leden. De Democraten hebben er momenteel nog 232, de Republikeinen 197.
NOS

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald