Deel bedrijven mag vanaf zondag deuren weer openen

Bedrijven die niet uitdrukkelijk gesloten zijn verklaard, mogen vanaf 3 januari weer open. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, legde zaterdag op een persconferentie uit dat er duidelijke protocollen zijn. De bedrijven moeten erop toezien dat deze nageleefd worden. Wie zich niet houdt aan de maatregelen, loopt het risico om gesloten te worden. Diverse handelszaken maken zich op om vanaf zondag open te gaan, zoals eerder dat ook het geval was.

Wat de overheid betreft, zijn alleen essentiële diensten open tot 16 januari, terwijl ook scholen twee weken langer dicht zullen blijven. Het aantal Covid-besmettingen is nog niet aan het dalen. Verwacht wordt dat met kerst en de jaarwisseling er meer besmettingen plaatsgevonden hebben omdat er toch bijeenkomsten waren. De effecten zullen komende dagen merkbaar zijn. Afgelopen dagen was het gemiddeld aantal besmettingen op 50, met pieken.

De regering heeft samen met het bedrijfsleven de mogelijkheden bekeken om over te gaan tot gecontroleerde normalisatie. Minister Ramdin merkt op dat de economie niet geheel lamgelegd kan worden. Het is volgens de regering te doen om bedrijven open te stellen, onder strikte voorwaarden. De bedrijven moeten ervoor zorgen dat het niet te druk wordt in de zaak en dat alle maatregelen worden toegepast.
In de periode van 3 januari tot en met 16 januari 2021 zijn de volgende voor het publiek toegankelijke commerciële lokaliteiten of ruimten, gesloten:a. Restaurants en andere commerciële gelegenheden voor het bereiden en leveren van eten, met uitzondering van afhaal of bezorging; afhalen blijft mogelijk tot 19.00 uur en levering tot 22.00 uur.b. nachtclubs, dancings, discotheken en dergelijke;c. bordelen;d. bars;e. recreatieoorden;f. casino’s;g. gok- en vermakelijkheidsgelegenheden;h. kansspelkantoren;i. sportscholen, yoga- en dansscholen, aerobics, zumba, sport- en fitnesscentra of –gelegenheden;j. contactberoepen, waaronder kappers, kapsalons en barbershops.

VSB benadrukt constructief overleg
De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft op 2 januari een constructief overleg gehad met het ministeriële clusterteam. Bedrijven die zich aan de regels houden moeten kunnen blijven ondernemen. Er is heel constructief gesproken over het op een veilige, verantwoordelijke en gebalanceerde manier openstellen van delen van de economie, en onder welke voorwaarden en condities dat zou kunnen plaatsvinden. “Gezamenlijk kwamen wij tothet besluit dat een groot deel van de nu gesloten ondernemingen wederom hun activiteiten mogen opstarten, met dien verstande dat, zij zich strikt moeten houden aan de protocollen,” zegt de VSB in een persbericht.

“Onze gesprekken waren constructief en partijen beseffen dat we een balans moeten vinden tussen de noodzakelijke economische bedrijvigheid en de bescherming van onze volksgezondheid,” deelt de VSB mee. Er is ook gesproken over een tegemoetkoming aan bedrijven die zijn getroffen door de pandemie. Daar wordt ook de komende dagen verder met het bedrijfsleven over gesproken.

“Wij als bedrijfsleven hebben een bijzondere verantwoordelijkheid. Wij moeten samen met de overheid het goede voorbeeld geven. De protocollen die zijn ontwikkeld moeten wij strikt naleven. We moeten accepteren dat er nu daadwerkelijk controle zal worden uitgevoerd en daar waar nodig sancties zullen worden opgelegd. Bedrijven die zich aan de regels houden moeten kunnen blijven ondernemen en mogen niet de dupe worden van de kleine groep die zich niet aan de regels houdt”, laat VSB-voorzitter Bryan Renten optekenen.
………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com