De verkiezingen van 2025: een democratie op de rand?

De Surinaamse kiezer is wakker. Dat is misschien wel de grootste winst die we op dit moment kunnen boeken. Waar men voorheen verkiezingen als een formaliteit zag, is er nu een groeiend besef dat waakzaamheid en het stellen van kritische vragen essentieel zijn voor een gezonde democratie.
Maar wat zich nu afspeelt bij de kandidaatstelling voor de verkiezingen van 2025 roept serieuze zorgen op. Misstanden die we in het verleden sporadisch zagen, lijken nu op ongekende schaal voor te komen. Namen van mensen die zonder hun toestemming op lijsten zijn gezet, kandidaten die op meerdere lijsten verschijnen en een gebrek aan transparantie bij de indiening van de kandidatenlijsten – dit alles schept een sfeer van wantrouwen.
De alarmbellen zijn al afgegaan. Het Anti-Fraude Platform (AFP) heeft de signalen opgevangen en ook het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft laten weten dat er onregelmatigheden zijn. Woorden als ‘chaos’ worden niet zomaar gebruikt.
De grote angst is dat we achteraf geconfronteerd worden met zoveel misstanden dat de verkiezingsuitslag niet meer als legitiem kan worden beschouwd. Wat gebeurt er als partijen of burgers deze verkiezingen niet erkennen? Wat als men besluit dat de verkiezingen niet bindend zijn? Dit zou ons democratisch proces ernstig kunnen ondermijnen en het land in een politieke crisis kunnen storten.
Daarom is het nu belangrijker dan ooit dat burgers, maatschappelijke organisaties en waakhonden blijven aandringen op transparantie. We moeten ons niet laten sussen met halve maatregelen of vage beloften. De democratie is niet alleen een zaak van politici, het is een zaak van ons allemaal. Laten we de vinger aan de pols houden en ervoor zorgen dat de verkiezingen van 2025 eerlijk en geloofwaardig verlopen. Suriname verdient niets minder.
Jerrel Harderwijk