Tekst en beeld Audry Wajwakana
PARAMARIBO — Sinds de onafhankelijkheid op 25 november 1975 heeft Suriname een aantal opmerkelijke ontwikkelingen doorgemaakt, gekarakteriseerd door zowel hoogtepunten en uitdagingen die het land en zijn volk hebben gevormd. Met het vijftigjarige jubileum in zicht, biedt dit een gelegenheid om terug te blikken op markante momenten uit de geschiedenis van Suriname. In het NAS werd donderdag officieel het startsein gegeven voor het project ‘De Tijdlijn van Suriname (vanaf 1975)’, waarin belangrijke gebeurtenissen (uit archiefstukken, ’s en audiovisuele beelden) worden gedocumenteerd.
De Anton de Kom Universiteit (Adek) werkt samen met het Nationaal Archief Suriname (NAS), Beeld en Geluid Nederland en Stichting Skrifi aan deze ambitieuze tijdlijn die de geschiedenis van Suriname vanaf de onafhankelijkheid in 1975 tot heden in kaart brengt. “De tijdlijn heeft tot doel belangrijke markante momenten in de Surinaamse geschiedenis te belichten, variërend van politiek en kunst tot sport en maatschappelijke ontwikkelingen”, zegt Jerry Egger van Adek.
“Een interactieve tijdlijn met audiovisueel materiaal biedt niet alleen informatie, maar maakt geschiedenis ook tastbaar en aantrekkelijk voor nieuwe generaties”
Ze zal in november worden gepresenteerd in de vorm van zowel een fysieke als online tentoonstelling en een boek. De fysieke tentoonstelling zal plaatsvinden in het NAS. Een reizende variant zal de districten aandoen. Tegelijkertijd zorgt een online tijdlijn ervoor dat de informatie toegankelijk blijft, met een gegarandeerde beschikbaarheid van minstens vijf jaar. Dit initiatief vormt een bijzonder onderdeel van de voorbereidingen op de viering van vijftig jaar onafhankelijkheid op 25 november.
Ontstaansidee
Tijdens de presentatie gingen Egger en Eppo van Nispen tot Sevenaer, algemeen directeur van Beeld en Geluid Nederland, dieper in op het doel, de aanpak en de impact van dit ambitieuze initiatief. Het project beoogt een breed publiek te betrekken bij de recente geschiedenis van het land door middel van een interactieve tijdlijn, gekoppeld aan lesmateriaal, tentoonstellingen en een digitale omgeving.
Egger lichtte toe dat het idee voor de tijdlijn enkele jaren geleden ontstond binnen Adek. “Tijdens gesprekken over de onderzoeksagenda voor de komende jaren, realiseerden we ons dat het belangrijk was om markante gebeurtenissen van 1975 tot heden te documenteren.” Hij legde uit dat voor het selecteren van markante momenten in de tijdlijn een multidisciplinaire werkgroep van deskundigen is belast.
Egger noemde enkele voorbeelden van culturele hoogtepunten die deel uitmaken van de tijdlijn, zoals de oprichting van instellingen als de Academie voor Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs, het Surinaams Conservatorium en de Nola Hatterman Art Academy, de impact van boeken zoals ‘Hoe duur was de suiker’ en de opkomst van schrijverscollectieven als Schrijversgroep ’77. Ook de uitdagingen van filmmakers en de invloed van de media in het belichten van de diverse Surinaamse culturen worden meegenomen.
Brug verleden en heden
Eppo van Nispen tot Sevenaer van Beeld en Geluid Nederland legde uit hoe archieven en technologie bijdragen aan het bewaren van geschiedenis. Hij noemde archieven “de schatkamers van ons collectieve geheugen” die niet alleen het verleden vastleggen, maar ook de basis vormen voor toekomstig begrip. Van Nispen tot Sevenaer benadrukte ook het belang van toegankelijkheid. “Een interactieve tijdlijn met audiovisueel materiaal biedt niet alleen informatie, maar maakt geschiedenis ook tastbaar en aantrekkelijk voor nieuwe generaties”, zei hij.
De directeur wees erop dat technologie de brug slaat tussen verleden en heden en dat gebruikers straks met één klik historische gebeurtenissen kunnen herbeleven, bijvoorbeeld door het bekijken van oude filmfragmenten. “Beeld en Geluid ondersteunt dit soort projecten, omdat we geloven in de kracht van beelden en verhalen om gemeenschappen te verbinden en te inspireren.”
Kevin Headley van stichting Skrifi voegde toe dat de tijdlijn ook de impact van Surinaamse gebeurtenissen op Nederland belicht. “De onafhankelijkheid leidde tot grote migratiestromen, waardoor er nu een grote Surinaamse gemeenschap in Nederland is. Veel ontwikkelingen in Suriname, zowel toen als nu, hebben een directe invloed op Surinaamse Nederlanders.” Deze wederzijdse dynamiek maakt de samenwerking tussen beide landen van cruciaal belang voor de totstandkoming van het project.
- President Santokhi ontvangt biografie Frank Essed..
- Ex-vicepresident Adhin: ‘Openbaar Ministerie wil koste wat …..
- Bidens gratieverleningen: Van preventieve bescherming tot s…..
- Nieuwe natuurbrand bij Los Angeles: duizenden geëvacueerd..
- Merlyn Brank (62) Amsterdam 19-1-2025..
- Guno Marlon Brewster (65) Paramaribo 19-1-2025..
- Rusland blijft erbij: ‘OKB is buiten haar boekje gegaan…..
- Kans op matige tot zware onweersbuien..
- “Drill baby Drill”: wat Suriname gaat voelen van de oliepol…..
- Cubaanse ambassade: “Cuba zal winnen ondanks de imperialist…..
- Kerdijk begrijpt late verontwaardiging over salarissen niet..
- Twee uit twee eersteklassers Condor..
- Column: Bodemloze put?..
- Gerold Sewcharan: De NPS heeft rechtzaak tegen het OKB niet…..
- Waterniveau Van Blommesteinstuwmeer naar historisch laag pe…..
- Somohardjo ontkent puinhoop op Binnenlandse Zaken..
- Gajadien: Vp doet onnodige uitspraken over noodtoestand..
- Onthulling tijdens zedenzaak voorganger C.L.: ‘Vicepresiden…..
- *Voetbal uitslagen van 22 januari 2025**..
- Roy Khemradj overhandigt biografie over Frank Essed aan pre…..
- Deel aannemers Vuilophaal ontvangt achterstallige betaling..