De herdenking van het Vrijheidsverdrag betreft een viering van de veerkracht van de inheemse gemeenschap en een oproep tot bescherming van hun rechten, cultuur en waardigheid. Zo werd benadrukt door Muriel Fernandes, voorzitter van de VIDS: “De geschiedenis is geschreven, maar de toekomst schrijven wij samen.”
De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) heeft als missie het bereiken van wettelijke erkenning van collectieve rechten, sociale en economische ontwikkeling, wereldwijde zichtbaarheid en samenwerking met andere inheemse organisaties. De historische context omvat het vredesverdrag van 1686, dat de rechten van de inheemse bevolking erkent en de impact van het koloniale verleden. De huidige uitdagingen voor inheemse gemeenschappen omvatten onzekerheid over landrechten, marginalisatie, milieuvervuiling en aantasting van cultuur en identiteit.
De VIDS roept beleidsmakers en regeringen op om inheemse rechten te beschermen, onderwijs en bewustwording over de inheemse geschiedenis te bevorderen en onderzoek te doen naar historische verdragen en deze te documenteren. Het belang van samenwerking, respect voor inheemse tradities en autonomie, wordt benadrukt. Verbeterpunten zijn duidelijkheid, structuur, correctheid, consistentie, het bieden van context en details, en het richten op het publiek door een toegankelijkere toon te gebruiken. De herdenking van het Vrijheidsverdrag is belangrijk voor historische erkenning, bewustzijn van onrecht, gedeelde geschiedenis en inspiratie voor de toekomst.
De VIDS roept op tot actie om inheemse rechten te beschermen, onderzoek en onderwijs te ondersteunen en historische documenten, toegankelijk te maken.
De Vereniging is gericht op juridische erkenning, voornamelijk gericht op de collectieve grondrechten van de inheemse gemeenschap. Daarnaast streeft de VIDS naar sociale en economische ontwikkeling, inclusief onderwijs, medische zorg en duurzame vooruitgang. Het behoud van cultuur en tradities staan ook hoog op de agenda, met nadruk op identiteit en autonomie. Tevens zet de vereniging zich in voor milieubescherming, met name tegen ontginning en vervuiling van leefgebieden zoals kwikvervuiling. VIDS onderhoudt een nationaal en internationaal netwerk, waarbij samengewerkt wordt met organisaties in Zuid-Amerika, het Caribisch gebied, Nederland en andere regio’s. Het bestuur van de VIDS bestaat uit vertegenwoordigers van 52 dorpen in Suriname en fungeert als nationaal coördinerend orgaan. Het Vrijheidsverdrag van 1686 markeerde de erkenning van de inheemse volken als gemeenschappen met rechten op hun woon- en leefgebieden. Ondanks schendingen in de naleving, bood het verdrag een belangrijke basis voor erkenning.
Een van de huidige uitdagingen is de onzekerheid over grondrechten, aangezien een wettelijke vastlegging ontbreekt, wat onzekerheid en stagnatie veroorzaakt. Daarnaast worden inheemse gemeenschappen vaak gemarginaliseerd en gediscrimineerd, wat resulteert in uitsluiting van beleidsprocessen. De bedreiging van leefgebieden door ontbossing en vervuiling, brengt ernstige schade toe aan de inheems gemeenschappen. Ten slotte ondermijnt het gebrek aan erkenning de cultuur en het recht op zelfbeschikking van deze gemeenschappen. Het herdenken van het Vrijheidsverdrag van 1686 is belangrijk vanwege de historische erkenning die het biedt, namelijk de erkenning van de inheemsen als volk door het koloniale bestuur. Daarnaast bevordert de bewustwording van onrecht door herinnering aan systematische onderdrukking. Het benadrukt de gezamenlijke geschiedenis, die onlosmakelijk verbonden is met zowel Suriname als Nederland. Bovendien biedt het inspiratie voor de toekomst door stimulans te geven voor verantwoordelijkheid en respect voor toekomstige generaties.
De VIDS doet een beroep op beleidsmakers en organisaties om beleidsmaatregelen te treffen ter bescherming van de rechten en leefgebieden van inheemse volken. Ook wordt er opgeroepen tot het ondersteunen van onderzoek naar het Vrijheidsverdrag en het integreren van deze geschiedenis in het onderwijs. Daarnaast is samenwerking essentieel om de toegankelijkheid van historische documenten voor educatieve doeleinden, te verbeteren.
The post De Rol en Missie van de VIDS: Herdenking en Toekomstige Uitdagingen ..
- Nieuwjaarsinzegening bij ministerie van EZ voor positief be…..
- Surinaamse kok Renzo zet internationale stap met restaurant…..
- NDP betuigt dank aan gemeenschap voor steun..
- Mathoera maakt geen punt van militair tenue bij uitvaart Bo…..
- Argentijnse politie zoekt naam van Nederlands/Surinaamse dr…..
- Oud-president van Guyana roept op tot verwijdering van Isra…..
- Amerikaanse ambassade gesloten op 9 januari wegens national…..
- Janiek Pomba 4e keer winnaar Bigi Broki 10K snelloop..
- Overwegend bewolkt met momenten van zonneschijn..
- Read: vakbeweging moet zich verzetten tegen mensen met twee…..
- Excessive alcohol consumption among youth during Owru Yari..
- SZF Director Harkisoen: “We do not pay for medical referral…..
- Deel aannemers vuilophaal legt werk neer vanwege betalingsa…..
- Paus benoemt eerste vrouw op toppositie in Vaticaan..
- The return of Mister Lasmibalsing: Jörgen Raymann captivate…..
- Canada: Trudeau treedt na negen jaar af als premier..
- Worstverkoper na woordenwisseling met klant onder bedreigin…..
- Wetsvoorstel ingediend om president, vicepresident en minis…..
- Jeugdzaken KPS zet nieuwe banners in tijdens voorlichtingss…..
- Jongeren Matawai eisen betrokkenheid en ontwikkeling in eig…..
- Van der San: “Leaders are mediocre and narrow-minded”..