De president hoeft niet bij elke opening van een “bruggetje” aanwezig te zijn

De politieke partij Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) maakt zich sterk voor decentralisatie van het beleid en wil de naam ‘districscommissaris’ vervangen met de term ‘burgemeester’. Die zou een eigen districtsbestuur en eigen budget moeten krijgen om zo de problemen op te oplossen. Volgens Edgar Dikan, ondervoorzitter van de BEP, trekt de president alle macht naar zich toe waardoor er geen sprake is van decentralistatie maar van een gecentraliseerde samenleving. De president is aanwezig bij simpele oplevering van bijvoorbeeld een bruggetje of toilet. Los van het feit dat het geen aangelegenheid zou moeten zijn van de president, is het verspilling van miljoenen dat anders besteed zou kunnen worden. De macht moet terug naar het volk.

Door Claudiõ Draibas en Iwan Brave | Interview onderaan het artikel

`Het worden spannende verkiezingen’, zei Dikan in het programma Suriname Kiest op . TV. Howel de BEP en de ABOP in 2020 samen hebben gewerkt, zegt Dikan dat de huidige machtshebbers niet zijn prioriteit zijn vanwege het beleid dat gevoerd is de afgelopen vijf jaar. Als politicus sluit hij niets uit, maar er zullen goede afspraken gemaakt moeten worden. Het regeerakkoord moet duidelijk zijn. Ook dient het beleid voorspelbaar en niet populistisch te zijn.

Hoewel zowel de ABOP als de BEP sterk zijn in Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini, zegt Dikan zegt dat de mensen nu wakker zijn en doorhebben dat massameetings en groot machtsvertoon niets hebben opgeleverd. Ze zijn voor de gek gehouden. De BEP doet het anders door de boodschap naar de mensen te brengen en ze goed uit te leggen waar het over gaat. ‘De mensen moeten moreel bewapend worden’, stelt de BEP-ondervoorzitter.

..