‘De politici’ in nieuw jasje gestoken

13/09/2020 06:00 – Audry Wajwakana

: werkgroepcaraibischeletteren.nl  
PARAMARIBO – Het boek ‘De politici’ met als ondertitel ‘De opkomst van Johan Penderson’ van auteur Don Walther Donner is opnieuw uitgebracht. Deze keer door de Stichting Don Walther Fonds. Robby ‘Rappa’ Parabirsing heeft de tekst opnieuw bekeken en geredigeerd.
Wanneer de politiek roman de eerste keer is uitgebracht, weet Rappa niet precies. Naar zijn schatting zou dat rond 1973 of 1974 moeten zijn. “Toen bracht Don Walther zijn boeken al in eigen beheer uit, vanwege een incident met een buitenlandse eindredacteur, die in zijn eerste verhalen wroette en bepaalde delen eruit haalde”, zegt Parabirsing. Omdat de auteur zijn boeken niet door een eindredacteur liet doornemen, zijn die qua niveau blijven steken.
Het verhaal gaat over de opkomende politicus Johan Penderson, die een beroepsgokker is en dagelijks te vinden is in het gokhuis van Mok. Als hij op een dag een partijtje schaak speelt om duizend gulden te winnen, wordt hij door twee toppolitici uitgenodigd voor een gesprek in hun exclusieve club. Ze doen hem het voorstel om lid te worden van hun politieke partij in oprichting om als stemmentrekker te fungeren voor de kiezers uit de (creoolse) volksklasse. Deze grote groep heeft, dankzij de invoering van het algemeen kiesrecht, ook stemrecht gekregen.
Penderson, afkomstig uit de volksklasse, is een begenadigde spreker. Als hij in de partij komt, maakt hij al gauw kennis met de intriges, roddels en overspelige relaties binnen de partijtop. Eerst walgt hij ervan, maar weet zich snel aan te passen en zich naar de top van de partij op te werken; ook al moet hij zijn grote liefde opofferen voor een verwend en frivool elite meisje.
‘De politici’ is volgens Parabirsing meer dan een politiek roman. “Het is een stukje geschiedenis, waarbij oudere lezers gelijk een link met de karakters in het boek, met bestaande personen, leggen”, zegt Parabirsing. Penderson weergeeft de politicus Johan Adolf Pengel, het gokhuis van Mok is het bestaande Mok Sam en de exclusieve club verwijst eigenlijk naar de bestaande Unie Suriname, de voorloper van de Nationale Partij Suriname (NPS). “Het verhaal geeft inzicht in de achtergronden uit die politieke periode uit de jaren vijftig, waarbij er toch wel wrede dingen aan het licht komen. Als je het niet weet, lijkt het een leuk en spannend verhaal”, zegt Parabirsing.
De hernieuwde uitgave is het derde boek dat de Stichting Don Walther Fonds uitbrengt. Deze stichting, waarvan Carlo Jadnanansing de huidige voorzitter is, heeft de auteur in 2017 laten oprichten om de schrijfkunst in Suriname te bevorderen. Het fonds heeft al de eerste schrijfwedstrijd achter de rug, waarbij het wintiverhaal ‘Jonah’ van Willem Goedschalk tot winnaar werd gekozen. Dit verhaal is het eerste dat in boekvorm door het fonds is uitgebracht, waarna ‘Switi Sranan’ en ‘De politici’ volgden.
‘De politici’ is een deel van een reeks politieke romans, die Donner in de jaren zeventig uitgebracht. Alle geestelijke producten van de auteur zijn overgedragen aan de stichting. “Wij hebben dus de vrijheid om dingen te veranderen naar deze tijd, maar het is ook de bedoeling om oudere geschriften van andere schrijvers in deze stichting onder te brengen. Wij leven niet voor eeuwig, maar de stichting wel; deze heeft genoeg materiaal om de volgende generatie van boekenwerken te voorzien. Dit is de enige manier om goede Surinaamse literatuur te continueren”, zegt Parabirsing.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname