Het zal niet meevallen om in de schoenen van president Chandrikapersad Santokhi te staan. Hoewel hij continu beweert dat het de goede kant op gaat met het land, ziet hij zich voor steeds meer problemen staan. De molenstenen die inmiddels om zijn nek hangen, dreigen hem de das om te doen. In deze aflevering: de oppositie die zich klaarstoomt en de messen aan het slijpen is.
Tekst Armand Snijders
Beeld FB Michael Ashwin Adhin, FB NPS en LNO5
Santokhi en zijn VHP hoeven zich bij de komende verkiezingen niet druk te maken over de overgebleven coalitiepartners Abop en Pertjajah Luhur. Die partijen maken na vijf jaar zitting te hebben gehad in de zeer wankele leiding van het land, geen schijn van kans om een bedreiging te vormen.
“Het uiteindelijke succes van de NPS zal mede ervan afhangen of de eigen gelederen gesloten kunnen blijven en dus de vuile was niet wordt buiten gehangen”
De echte dreiging voor de oranje partij komt van de oppositie. Vooral de NDP, die ondanks het vernietigende beleid van de regeringen-Bouterse (2010-2020), weer op het vinkentouw zit en zichzelf nu al rijk rekent. Maar er is ook nog de NPS, die wel eens de lachende derde kan worden.
Desastreuze gevolgen
Het verhaal van de NDP is bekend. Van hoe de partij iedere keer dat zij in het machtscentrum terechtkomt, het land steeds weer opnieuw laat afglijden. Dat was in de jaren tachtig al zo, toen de militairen onder aanvoering van Desi Bouterse Suriname naar de rand van de financiële en economische afgrond leidden.
Vanuit het militaire regime ontstond in 1987 uiteindelijk de NDP, die steeds weer opnieuw de kans heeft gekregen om te laten zien wat ze waard is: in 1996 met Jules Wijdenbosch als president en in 2010 dus met Bouterse. Beide keren met desastreuze gevolgen, waarbij het land met enorme schulden en een kapotgeslagen economie werd achtergelaten. Al wordt binnen de muren van Ocer dat altijd hardnekkig ontkend.
Daar pocht men maar al te graag dat onder Wijdenbosch bruggen zijn gebouwd over de Suriname- en de Coppenamerivier, die het land enorme vooruitgang hebben gebracht. Dat is inderdaad waar, maar de prijs die Surinamers hebben moeten betalen, is enorm geweest. De corruptie die met de aanbesteding gepaard ging en waar een aantal Surinamers schatrijk van geworden zijn, spreekt boekdelen. En ook onder Bouterse ging er heel veel mis en vierde de corruptie hoogtij.
Revolutionair gedachtegoed
Toch is de NDP nog altijd populair bij veel kiezers, waar de partij handig op inspeelt. Dat doet ze door een vertekend beeld neer te zetten van het ‘revolutionaire gedachtegoed’ en van haar verdiensten. En door de huidige regering als compleet incapabel af te schilderen en de eigen tekortkomingen in het verleden te negeren. De aanhang – vaak beneveld door de liefde voor de onlangs overleden leider Bouterse – slikt klakkeloos de onwaarheden die haar wordt voorgehouden. En dus zal de NDP opnieuw een geduchte tegenstander zijn van de VHP.
De NPS is voorlopig nog de outsider waar bij de verkiezingen ernstig rekening gehouden moet worden en die voor een grote verrassing zou kunnen zorgen. De voormalige coalitiegenoot van de VHP, Abop en Pertjajah Luhur heeft begin 2023 net op tijd ingezien dat de regering van Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk gedoemd was te falen en het land ook niet echt in de vaart der volkeren zou brengen. Sinds de terugtrekking uit die regering keren de kiezers langzaam maar zeker terug en lijken steeds meer mensen bereid te zijn om straks in het stemhokje het vakje van de groene partij rood te kleuren. Vooral omdat veel Surinamers dit het enige serieuze alternatief vinden voor de VHP en NDP, waarin ze diep zijn teleurgesteld.
Succes gevoerde tactiek
Het werkt daarbij in het voordeel van de NPS dat een president (Ronald Venetiaan) uit die de partij drie keer redelijk succesvol een regering heeft geleid en het land tot twee maal toe uit het slop heeft getrokken, iets wat Santokhi nu slechts ten dele is gelukt. Of voorzitter Gregory Rusland, die als presidentskandidaat naar voren wordt geschoven, ook daadwerkelijk de juiste persoon voor de job is, wordt door menigeen binnen de muren van Grun Dyari overigens ernstig betwijfeld.
Maar het uiteindelijke succes van de NPS zal mede ervan afhangen of de eigen gelederen gesloten kunnen blijven en de vuile was niet wordt buiten gehangen. Plus vooral hoe de partij zich naar de kiezers toe presenteert. Voorlopig heeft Rusland succes met de door hem gevoerde tactiek. Hij laat zich niet uitlokken door de valse beschuldigingen van de concurrentie en beperkt zich vooral tot de feitelijkheden.
Zo heeft hij geconstateerd dat onder Santokhi de ministers geen eigen beleid kunnen maken aan de hand van een algemeen en …
- Romain Maurice Pipelers..
- Gaslevering met paar dagen vertraagd..
- Stroomtarieven niet verhoogd, meldt EBS..
- Gasboot is verlaat..
- Derde opeenvolgende DNA-vergadering afgeblazen vanwege quor…..
- Nizam Faisel Ali Khan Kallan..
- Ramsaran vs Landvreugd..
- Wilhelmien Helen de Freitas..
- Cursisten SAO versterken vakmanschap in erfgoedbehoud..
- Joan Nibte wil zich kandideren voor DNA..
- Staatsolie-directeur: “Brandstofleveringen naar het binnenl…..
- Inter Moengo Tapoe verliest met 3-1 van SV Notch..
- Tooy leidt SV Transvaal naar zege op SV Broki..
- Ravaksur stuurt brief naar regering over stroomtariefverhog…..
- Olieprijs stijgt door zorgen over aanbod..
- USD 20 miljoen uit Saudi Fund for Development voor elektric…..
- Kansloze partijtjes roeren zich..
- Verkiezingen mei 2025: Gewijzigd kiesstelsel, veranderde pr…..
- Kritische reflectie bij symposium ‘Statuut, onafhankelijkhe…..
- Overeenkomst van US$ 20 miljoen met SFD voor verbetering el…..
- Suriname ondergaat eerste evaluatie van implementatie VN-ve…..