De koers

ER MOET DE afgelopen tijd steeds meer Surinaamse dollars worden neergeteld voor US dollars en euro’s in Suriname. Dat de minister van Financiën en Planning Stanley Raghoebarsing geen idee heeft hoe dat komt of hij wil de reden niet prijsgeven, blijk uit de verschillende verklaringen die de afgelopen tijd zijn gegeven voor de stijging van de koers.

Ergens in het vierde kwartaal vorig jaar toen voor de eerste keer na bijna vier maanden een stijging te zien was, gaf de minister aan dat er geen paniek hoefde te zijn. De koers was toen rond SRD 32 voor een US dollar. Volgens de bewindsman zou het probleem snel opgelost zijn. Dat gebeurde niet en nu, zes maanden verder, lijkt de US dollar-koers langzaam te stijgen naar 1 op 37.ADVERTISEMENT

Feit is dat de koers voor de US dollar en euro langzaam stijgt en daarmee ook de kosten voor levensonderhoud en niemand schijnt daar het juiste antwoord op te hebben

Enkele persconferenties terug liet de minister doorschemeren dat hij zich zorgen maakte over goudsmokkel. Kennelijk zou het land, doordat er goud weg werd gesmokkeld, inkomsten mislopen met als gevolg druk op de koers.

Vervolgens volgde de persconferentie waarbij Raghoebarsing zijn kop in het zand stak en deed alsof alleen de euro steeg. Na aandringen van journalisten gaf hij schoorvoetend toe dat ook de US-koers steeg, maar dan minder snel dan de euro. “We hebben een gesprek gehad me alle actoren en ook de Centrale Bank van Suriname. Er komen maatregelen die ervoor gaan zorgen dat de koers gaat dalen”, klonk het in woorden van gelijke strekking.

Het was dan ook even schrikken toen de minister verklaarde dat een goudtransport met een substantiële hoeveelheid goud was onderschept door de douane en dat de instanties waren vergeten de overheid te melden. Er werd gedaan alsof de bewindsman precies had ontdekt waar het probleem lag met de goudinkomsten en de koers die dientengevolge blijft stijgen.

De Deviezencommissie, die bij wet verantwoordelijk is voor het toezien op goudexporten, liet niet over zich heenlopen en gaf vrijdag in een persverklaring te kennen dat het ging om goud van Newmont dat al jaren op deze manier wordt geëxporteerd. Dat bedrijf zou op basis van een overeenkomst handelen met de staat en laat geen goud beoordelen bij Kaloti.

Arun Sankatsing, voorzitter van de Deviezencommissie die lange tijd bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft gewerkt, sprak de aantijgingen van Financiënminister Raghoebarsing tegen. Volgens hem liep alles van de commissie volgens de regels. Hij maakte zijn eigen analyse over de reden waarom de koers stijgt en noemde daarbij ook de open markt operaties (Omo’s) van de CBvS, de onzekerheid rondom de verkiezingen en de obligaties van Staatsolie, die in US dollars moesten worden gekocht.

Feit is wel dat de koers voor de US dollar en euro langzaam stijgt en daarmee ook de kosten voor levensonderhoud en niemand schijnt daar het juiste antwoord op te hebben. Maar de regering lijkt het niets te schelen. Zij doet beloften en geeft geld alsof het er overal ligt. Van een eenjarige studietoelage tot ook ambtenaren die salarisverhoging willen zien. De vraag is of het kabinet-Santokhi wel rekening houdt met het effect daarvan op de koers. Maar kennelijk gelden simpele economische waarheden niet meer wanneer er verkiezingen in aantocht zijn.