De juridische claims van Donald Trump in betwiste staten

President Donald Trump en zijn campagne-team hebben rechtszaken aangespannen in vier deelstaten waar nog steeds stembiljetten worden geteld. De uitkomsten van deze deelstaten zullen de winnaar van de Amerikaanse verkiezingen bepalen.In sommige gevallen beweren Trump en zijn bondgenoten dat er sprake is van fraude, hoewel er daar geen bewijs van is. Ze hebben rechtszaken aangespannen om het tellen te stoppen in Nevada, Pennsylvania en Georgia. Trump eist een hertelling in Wisconsin, waar Biden door persbureau The Associated Press (AP) als winnaar is geprojecteerd.Trump is “springlevend” in het Electoral College, vertelde zijn campagneleider donderdag in een conference call aan verslaggevers. Tijdens de ontmoeting probeerden Trump-functionarissen de integriteit van de verkiezingen aan te vallen in belangrijke deelstaten waar Trump aan het verliezen is. “We blijven vechten voor deze verkiezingen, want dat is wat het Amerikaanse volk verdient”, zei Bill Stepien, de campagneleider van Trump.Democraten verwerpen de claims als lichtzinnig. Jen O’Malley Dillon, campagneleider van Joe Biden, noemde Trumps juridische manoeuvres een ‘meppende strategie’ die bedoeld was om ‘af te leiden en te vertragen’.PennsylvaniaHet campagne-team van Trump heeft donderdag een rechtszaak ingediend bij de federale rechtbank in Philadelphia om te voorkomen dat de Raad van Verkiezingen de stembiljetten die via de post zijn gestuurd, telt totdat Republikeinse waarnemers aanwezig zijn. Trump had woensdag een rechtszaak aangespannen om de telling tijdelijk te stoppen, omdat hij beweerde dat zijn waarnemers te ver weg waren gehouden en het proces niet zinvol konden observeren.Een staatsrechtbank heeft het verzoek van de Trump-campagne ingewilligd om waarnemers op 1,8 meter afstand van telmachines te laten staan. De zaak vertraagde het tellen in Philadelphia tijdelijk, maar had waarschijnlijk geen effect op de uitkomst. De staatswet staat partijdige waarnemers niet toe om individuele stemmingen aan te vechten.Het Trump-campagne-team en de nationale Republikeinse Partij betwisten ook een besluit van de staatssecretaris van Pennsylvania waardoor kiezers die hun stembiljet op de post hebben gedaan, na een deadline van 9 november een identiteitsbewijs kunnen overleggen als hun oorspronkelijk stembiljet ontbreekt. Volgens berichten heeft de deelstaat de deadline verlengd tot 12 november.

Trump heeft ook gevraagd om zich bij een zaak van het Amerikaanse Hooggerechtshof aan te sluiten tegen de beslissing van de staatsambtenaar van Pennsylvania om stembiljetten via de post, na de verkiezingsdag maar te laat bezorgd door de post, te laten ophalen en tot drie dagen later te tellen.Die laatkomers worden momenteel ontvangen en onder toezicht van de politie opzij gezet in afwachting van een uitkomst in de zaak. Het Hooggerechtshof beval staatsfunctionarissen om donderdagavond een reactie in te dienen op het verzoek van Trump om zich bij de rechtszaak aan te sluiten.Een federale rechter in Washington DC, beval de US Postal Service om de faciliteiten in Pennsylvania in noodgevallen te doorzoeken voor eventuele overgebleven stembiljetten. De posterijen hadden de door de Amerikaanse districtsrechter Emmett Sullivan opgelegde deadline niet gehaald.

GeorgiaDe Republikeinse Partij en het campagne-team van Trump hebben een rechtszaak aangespannen in Chatham County, Georgia, waarin een rechter wordt gevraagd om ervoor te zorgen dat de staatswetten worden nageleefd bij de afhandeling van afwezige stembiljetten in Savannah, een stad van de Democraten.De rechter verwierp de rechtszaak zonder uitleg. De campagne-functionarissen van Trump zeiden dat ze overwogen een dozijn andere provincies in de deelstaat te doorkruisen met soortgelijke beweringen over afwezige stembiljetten, meldde de AP.Georgië, waar Trump de leiding had met minder dan 13 duizend stemmen, of minder dan 0,3 procent van het totale aantal stemmen, kan ook worden onderworpen aan een hertelling.De staatswet bepaalt dat kandidaten een hertelling kunnen aanvragen als de resultaten binnen 0,5 procent liggen.

Arizona, NevadaIn Nevada vertelden functionarissen van het campagne-team van Trump tegen verslaggevers in Las Vegas dat er een rechtszaak zou worden aangespannen bij de federale rechtbank om het tellen van stemmen tijdelijk te stoppen, meldde AP. Met 89 procent van de stemmen geteld, leidt Biden met slechts 11 duizend stemmen, of minder dan 1 procent.”We dienen een aanvraag in bij de federale rechtbank hier in Las Vegas. We vragen om noodhulp … en voorlopige voorzieningen”, zei de voormalige procureur-generaal van Nevada en medevoorzitter van de Trump-campagne, Adam Laxalt, zonder bewijs te presenteren of vragen te beantwoorden.In Maricopa County, Arizona, hebben sommige kiezers een rechtszaak aangespannen tegen districtsfunctionarissen omdat ze beweerden dat ze pennen van het merk “Sharpie” hadden gekregen om hun stembiljetten te markeren. Het inkt van de pennen zou door het papier zijn gelekt en de stembiljetten onleesbaar hebben gemaakt voor de telmachines. In wat in de lokale media “Sharpiegate” is geworden, zei de Republikeinse procureur-generaal van de deelstaat dat hij een onderzoek had geopend. De democratische staatssecretaris zei dat alle stembiljetten zouden worden geteld, ongeacht het soort pen dat werd gebruikt.De verkiezingsafdeling van Maricopa County heeft een … ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com