Gillmore Hoefdraad presenteert zichzelf in zijn laatste woord als een slachtoffer van politieke vervolging, maar de realiteit is dat zijn beleid Suriname financieel aan de afgrond heeft gebracht. De voormalige minister van Financiën en ex-governor van de Centrale Bank van Suriname, heeft een spoor van economische vernieling achtergelaten, terwijl hij nu beweert, onschuldig te zijn.
In 2010 liet André Telting nog een reserve achter van 800 miljoen dollar. Daarbovenop kwam er in 2011, dankzij de hoge goudprijs, nog eens 500 miljoen binnen. Binnen enkele jaren was alles verdwenen. Meer dan 1,2 miljard dollar verdween onder het bewind van Hoefdraad. Of zijn we dit wederom vergeten? De wisselkoers schoot omhoog van 2,80 naar 21, een stijging van 700 procent. De economie werd volledig ontwricht, en het volk werd afhankelijk gemaakt van voedselpakketten. Dit is de werkelijke erfenis van Hoefdraad.
Terwijl de doorsnee Surinamer steeds armer werd, verzekerde Hoefdraad zijn eigen financiële toekomst. Vanaf zijn aantreden in 2010 ontving hij een vorstelijk salaris van SRD 80.000. Een huis ter waarde van 550.000 Amerikaanse dollar werd door de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) voor hem aangeschaft, waarna de lening uit de boeken verdween. Zelfs de inrichting werd betaald door de Centrale Bank, zijn persoonlijke speeltuin. Terugbetalen? Nooit gebeurd. Dat huis staat er nu zeer bouwvallig bij en de ooit luxe villa met zwembad, is totaal overwoekerd door vegetatie.
Niet alleen burgers leden onder zijn beleid, maar ook rechters, wier salarissen door de hyperinflatie werden uitgehold. En terwijl Hoefdraad blijft volhouden dat hij onschuldig is, is hij spoorloos verdwenen. Vier jaar lang heeft hij via zijn advocaten contact met de buitenwereld, maar het Openbaar Ministerie weet zogenaamd nog steeds niet waar hij is. Advocaat Lalji, een van zijn raadslieden, is inmiddels overleden, maar het lijkt erop dat het Openbaar Ministerie zelfs geen poging doet hem te lokaliseren.
Interpol was niet onder de indruk van de Surinaamse justitie en weigerde mee te werken aan zijn opsporing, zogenaamd vanwege politieke motieven. Maar wie zich de doelbewuste fouten in de communicatie richting Interpol herinnert, weet beter. Er is nooit serieus geprobeerd Hoefdraad op te sporen. Net zoals Bouterse jarenlang uit handen van justitie bleef, lijkt ook Hoefdraad beschermd door een systeem dat liever wegkijkt dan recht spreekt. Hoe scheef is dit of blijven wij struisvogelpolitiek spelen?
The post DE ERFENIS VAN HOEFDRAAD ..
- Verkiezingsorganen geven vervolgupdates aan president..
- Op welke dag valt Ied-ul-Fitr volgens de leer van de Islam?..
- Derde editie Café Francophone stimuleert gebruik Franse taa…..
- Brunswijk tegen Bouterse: “Te yu masra dede ye go na rouw, …..
- Ied-ul-Fitr nu toch formeel op 31 maart..
- Auto door brand verwoest..
- Twee medeinzittenden overleden bij eenzijdig verkeersongeva…..
- President geïnformeerd over voortgang voorbereidingen verki…..
- Wegomlegging Waterkant..
- Verdachte valt door de mand bij Bankbeveiligingsdienst met …..
- Staatsolie evalueert intern ‘passende’ stappen na deal met …..
- Kind komt om het leven bij bouwongeluk aan de Ojamastraat..
- Trumps minister van Buitenlandse Zaken bezoekt Suriname..
- PVC plaatst 51 vrouwen op DNA kandidatenlijst..
- BEP presenteert kandidatenlijst voor verkiezingen 2025: Asa…..
- ECD doet onderzoek naar klacht over vuil aan Kristalstraat..
- President honoreert verzoek Stg. Sranan Boeroe voor eenmali…..
- Hof van Justitie: PVP moet alsnog worden geregistreerd voor…..
- Lijstenmaker..
- Zwaargewonde verkeersongeval Kennedyweg ook overleden..
- CHS moet uiterlijk 24 maart PVP inschrijven voor deelname v…..