‘De bond komt op voor de belangen van zijn leden’

08/12/2020 05:50 – Amanda Palis

Politierekruten liepen op 24 november ook mee in de protestmars naar het Franklin Essed-gebouw. : Donovan Mijnals  
PARAMARIBO – Voor Raoul Hellings, voorzitter van de Surinaamse Politiebond (SPB), staat vast dat op 14 december alle rekruten worden beëdigd. “Als bond hebben wij als taak de belangen van onze leden te behartigen, daarom betalen zij hun contributie”, zegt Hellings in gesprek met de Ware Tijd.
Volgens een presidentiële commissie zou bijkans 70 procent van de rekruten niet voldoen aan de voorwaarden om beëdigd te worden. Echter, de manschappen zijn al ingezet en hebben de opleiding afgerond. Op de uitspraken dat er rekruten zijn met een vonnis, zegt Hellings dat er tot nu toe geen vonnis is gepresenteerd zoals wordt aangegeven. “De procureur-generaal is bij uitstek de instantie die zulks kan presenteren. Wij hebben echter nog geen vonnis gezien”, zegt de SPB-voorzitter.
Als er inderdaad een vonnis van een ernstig misdrijf op naam van één van de rekruten is, moet deze wel gelijk worden verwijderd. “Dat zijn de protocollen en we volgen die op, maar zo lang de vonnissen niet zijn gepresenteerd, dan gaat de beëdiging gewoon door.” Hellings geeft aan dat de wet die er zorg voor moet dragen wie wel dan niet toegelaten kan worden tot het korps en de richtlijnen of regelementen die opgevolgd moeten worden, aangepast moeten worden. “De wet op zich is achterhaald. Er zijn enkele zaken die er nog staan waarvan je nu eigenlijk heel erg zou fronsen”, zegt Hellings.
Hij noemt enkele voorbeelden. “In het keuringsreglement is opgenomen dat je de Nederlandse nationaliteit zou moeten hebben, niet getrouwd mag zijn en geen buitenechtelijke kinderen mag hebben. Dit is niet meer bij de tijd.” Het aanpassen van de wet zou een aangelegenheid van de minister van Justitie en Politie moeten zijn, vindt de SPB-voorzitter. “Als bond staan wij altijd open en willen onze medewerking verlenen om deze tot stand te brengen, maar het is niet de taak van de bond om dit aan te passen.”
Dat er enkele rekruten zijn van wie nog geen psychologische test is afgenomen, ligt volgens de SPB-voorzitter niet aan de rekruten. “Er is een opleidingsovereenkomst waaraan zowel de rekruut als de overheid plichten en rechten ontleent. Ik heb geen inzage gehad wie wel of geen test heeft afgelegd en de test is inderdaad verplicht, maar als het wordt geregeld vanuit de werkgever dan ligt het niet aan de rekruut”, zegt Hellings.
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie wil liever “geen gehaal en getrek in de media” hebben met de bond. “Wat ik wel kan aangeven is dat er binnen de commissie met deskundigen wordt gekeken om een gebalanceerd onderzoek in te stellen. We willen niemand benadelen”, zegt Amoksi. De commissie zal zich buigen over de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, de opleidingsovereenkomst, de intakeformulieren en er wordt ook een onderzoek gedaan naar wat er wel of niet is gecommuniceerd naar de rekruten toe over de overeenkomst.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname