INGEZONDEN
De zestigste editie van de Avondvierdaagse (AVD), gehouden van 23 tot en met 26 april, ligt inmiddels achter ons. Dit jaarlijks terugkerend evenement is uitgegroeid tot meer dan alleen een wandeltocht: het is een kleurrijke manifestatie van cultuur, klederdracht en promotie van bedrijven en maatschappelijke groepen in Suriname. Duizenden mensen kwamen op de been om de feestelijke optocht te bewonderen, de deelnemers toe te juichen en te genieten van muziek, dans en de gezellige sfeer rondom het evenement. Ook waren er tal van kraampjes voor de verkoop van eten en drinken en vonden op diverse locaties uitbundige straatfeesten plaats.
Hoewel de Avondvierdaagse opnieuw veel moois heeft gebracht, wordt helaas ook een andere realiteit zichtbaar: de enorme hoeveelheid afval die na afloop achterblijft. Wie zich in de vroege ochtend na het evenement over de wandelroutes begaf, kon niet om het trieste tafereel heen: straten bezaaid met plastic bekers, etensresten en ander afval. Op sociale media circuleert beeldmateriaal dat dit probleem schrijnend in beeld brengt. Een confronterend aanzicht dat vragen oproept over hoe wij als samenleving omgaan met ons leefmilieu. Deze situatie dwingt ons na te denken over het bredere succes van het evenement. De slogan van dit jaar, “Denk groen, leef groen”, riep burgers op hun afval niet op straat te gooien en bij te dragen aan een schoon milieu. Maar is deze boodschap werkelijk overgekomen?
Het schoonhouden van het leefmilieu is niet alleen de taak van het Ministerie van Openbare Werken. Iedere burger heeft hierin een verantwoordelijkheid. Jaarlijks besteedt de overheid miljoenen Surinaamse dollars aan het opruimen van zwerfafval. Geld dat beter besteed zou kunnen worden aan onderwijs, gezondheidszorg of infrastructuur. Organisatoren zijn verplicht om al het afval dat bij hun activiteiten vrijkomt, zorgvuldig op te ruimen. Deze plicht staat opgenomen in de vergunningsvoorwaarden. Het is onacceptabel dat na een evenement onze straten veranderen in een vuilnisbelt.
Wie een evenement organiseert, profiteert van de publieke ruimte en draagt dus ook de verantwoordelijkheid om die ruimte schoon en leefbaar achter te laten. Dat sommigen hierin falen, getuigt van een diep gebrek aan respect voor onze stad, haar inwoners en de mensen die dagelijks werken aan een schone leefomgeving.
Het directoraat Openbaar Groen en Afvalbeheer heeft het voorstel aangedragen bij het Districtscommissariaat om bij het verlenen van vergunningen een aanzienlijk bedrag te innen als borgsom. Als de organisator nalaat om deze verantwoordelijkheid te nemen, zal het Directoraat zelf overgaan tot schoonmaak, gebruik makende van de borgsom.
Wij doen een dringend beroep om alle organisatoren in de toekomst om hiermee ernstig rekening te houden. Laat zien dat u niet alleen feest kunt organiseren, maar ook respect kunt tonen voor het leefmilieu en haar bewoners. Opruimen is geen gunst – het is een absolute plicht!!
De Avondvierdaagse biedt ons ieder jaar weer een prachtige gelegenheid om trots te zijn op onze cultuur en saamhorigheid. Laten we er vanaf nu voor zorgen dat we ook trots kunnen zijn op hoe wij omgaan met ons milieu.
Houd van Suriname. Denk groen, leef groen. Draag bij aan een schoon en leefbaar land.
- Eugène van de Kat veegt de vloer aan met Maurice de Hond: g…..
- Regionaal vliegschema SLM deze week opnieuw overhoop..
- Conclaaf kiest nieuwe paus, start op 7 mei..
- SLM: regionale vliegoperatie voorlopig met één vliegtuig..
- ‘Al SRD 7 miljoen uitbetaald aan toelage studenten’..
- Man bedreigt partner met jachtgeweer, maar komt snel weer v…..
- SLM past regionaal vluchtschema tijdelijk aan wegens onderh…..
- Jagesar: ‘Suriname moet investeren in menselijk kapitaal vo…..
- VSB vraagt uitstel invoering nieuw Burgerlijk Wetboek..
- Reactie op ‘Ons politiek-bestuurlijk systeem…&#…..
- ‘Private screening’ documentaire Anthony Nesty..
- Inbraak met grote buit aan de Coesewijnestraat..
- De andere kant van de AVD: afvalproblematiek vraagt om seri…..
- Santokhi: ‘E-paspoort is nationale trots’..
- Houders gestolen paspoorten mogen e-paspoort aanvragen..
- Inbrekers stelen grote bedragen uit kluis in woning Coesewi…..
- Minister Kuldipsingh: Suriname is nog geen voedselschuur, m…..
- Hoofd Vuilophaal: “We hebben al het vuil opgehaald”..
- Karg: ‘Overhaaste invoering nieuw Burgerlijk Wetboek brengt…..
- Stroomstoring treft grote delen van Spanje en Portugal..
- Minister MacAndrew: Moderne Arbo-wet essentieel voor veilig…..