Dc Jabini wil duurzame oplossing conflictsituatie goudzoekers en Newmont

De districtscommissaris (dc) van het bestuursressort Pamaka, Osei Jabini, ziet de spanning tussen de multinational en de goudzoekers in het concessiegebied van Surgold/Newmont spoedig opgelost. Volgens hem moet de gemeenschap een duidelijke plek aangewezen krijgen om goudactiviteiten te ontplooien.
“Het is hun inkomstenbron om te overleven en dan kan het niet zo zijn dat ze hun activiteiten niet meer kunnen uitvoeren. Conflicten tussen de gemeenschap en de multinational Newmont moeten tot het verleden behoren. Zij moeten ook kunnen profiteren van de goudwinning in hun gebied,” zegt de burgervader.
De dc zegt dat het niet duidelijk is waar de gouddelvers hun activiteiten moeten uitvoeren. Er moet nu duidelijkheid hierin komen, vindt hij. Volgens hem zijn er nogal wat conflicten tussen de gemeenschap en het bedrijf die opgelost moeten worden.
Samen met het traditioneel gezag, de dorpelingen en Newmont zullen er gesprekken gevoerd worden om tot een oplossing te geraken in deze kwestie. Volgens de burgervader zijn het de dorpelingen die eerst in het gebied woonachtig waren, dus kan het niet zo zijn dat zij geen kans meer krijgen om te werken.
De Commissie Ordening Goudsector heeft eerder goudzoekers in dit gebied met harde hand verwijderd. Dit viel echter niet in goede aarde bij de dorpelingen en het traditioneel gezag. Na de beëdiging van de granman zal er een aanvang worden gemaakt met de gesprekken, om de oplossingsmodellen te bespreken.
Simone Awanna

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald