Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), die tevens DNA-kandidaat is, heeft tijdens een interview op de slotmassameeting van de VHP aangegeven dat de huidige stedenbouwkundige wet niet meer aansluit bij de behoeften van deze tijd. “In de afgelopen vijftig jaar is er nauwelijks iets gedaan op het gebied van stadsontwikkeling. De wet die dit moet regelen, stamt uit de jaren zeventig en is zwaar verouderd,” aldus de bewindsman.
ADVERTENTIE
Hij benadrukte dat Suriname een grote achterstand heeft opgelopen op het gebied van ruimtelijke ordening. “Ik ben pas twee jaar minister, maar heb aangegeven dat we een nieuwe wet nodig hebben. Die ‘sustainable portable’ wet van de jaren zeventig werkt niet meer. We hebben nu een wetsvoorstel stedenbouwkundige ordening ingediend bij De Nationale Assemblee (DNA), en dat moet nog behandeld worden,” gaf Dasai aan.
De minister erkende dat de verkiezingsdrukte het moeilijk heeft gemaakt om voortgang te boeken. Toch zijn er stappen gezet. “We hebben nu landinrichtingsstandaarden opgesteld. Alle projecten die worden ingediend bij het ministerie van Openbare Werken (OW) moeten daaraan voldoen.”
Volgens Dasai waren er eerder nooit richtlijnen voor verkavelingsprojecten. “Je ziet alleen maar kavels zonder groene stroken of brede wegen. Er zijn geen winkels of scholen opgenomen in de plannen. Met de nieuwe standaarden willen we daar verandering in brengen, zodat OW betere verkavelingsprojecten kan goedkeuren.” Daaraan gekoppeld is er ook een nationale structuurvisie ontwikkeld.
“Die structuurvisie schetst hoe Suriname zich tegen 2050 zou moeten ontwikkelen op ruimtelijk gebied. Bij elk Meerjaren Ontwikkelingsplan (MOP) wordt slechts een grof beeld gegeven, maar er is nooit een concreet ruimtelijk plan geweest,” aldus Dasai. Hij wees erop dat Suriname voor 93 procent uit bos bestaat en dat, hoewel vaak wordt geroepen dat het bos beschermd moet worden, er nooit een duidelijke blauwdruk is gemaakt voor het gebruik van land.
“Waar komt de mijnbouw? Waar komt industrie? Waar bouwen we aan onze steden? Met de komst van de olie- en gassector zullen andere sectoren zich ontwikkelen. We moeten nu al bepalen waar industriegebieden komen en hoe stedelijke ontwikkeling vorm krijgt. De bevolking groeit naar verwachting van 500.000 naar 800.000 mensen. Dat moet je nu al plannen en begeleiden,” stelde de minister.
Alles is vastgelegd in de structuurvisie, maar het vervolg ligt in het opstellen van bestemmingsplannen. “Die plannen zijn er nog niet, maar alles hangt af van de nieuwe wet op Ruimtelijke Ordening. We hebben al veel werk verricht, maar ‘a wroko no kba ete,’” aldus Dasai.
- Taxiën door de politiek: Onderwijsvernieuwing zonder voorui…..
- Khudabux: vanwege partijdigheid ging Baitali in beroep bij …..
- Van militair tot kapper: samenleving spreekt president tijd…..
- Column: Geld regeert de verkiezingen: Kapitaal versus integ…..
- Colporteur oproepingskaarten voor verhoor opgebracht door d…..
- Paraplantages: ‘President en VHP niet officieel ontvangen b…..
- Project Weg naar Zee niet stopgezet..
- Regering breidt Project Schoolbroodpakket uit naar 180 scho…..
- Simons: ‘We willen het beter doen dan deze huidige regerin…..
- Roemer: Suriname moet economische cultuur ontwikkelen en to…..
- President in dialoog met burgers en strategische beroepsgro…..
- Regering moet ook andere vormen van belastingen innen, zegt…..
- Sranan Lobi Dey: tijd voor eenheid en verbondenheid..
- Inbraak bij Kirpalani-magazijn: bewaker vastgebonden..
- Carolina Salimah Tjitrodipo..
- Ode aan de zorg: AZP eert verpleegkundigen en verzorgenden..
- Minister Nurmohamed zal geen ‘halve gebouwen of bruggen’ ac…..
- Cruciale stap in verdere ontwikkeling: De Arend krijgt form…..
- Woning van bushouder leeggeroofd bij inbraak, grote geldbed…..
- Bedrijfsleven nauwer betrokken bij vernieuwing beroepsonder…..
- Bedrijfsleven en ROM voeren een-op-een overleg..