Dasai dringt aan op snelle besluitvorming over Green Development Strategy

Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) pleit voor een spoedige uitvoering van de Green Development Strategy (GDS). Het is van belang dat er tussen economische groei en het behoud van onze milieu-integriteit een balans te vinden is. In het tweede kwartaal zijn de consultaties met maatschappelijke groepen gestart.
Dasai hoopt, dat voor de verkiezingen dit plan af is zodat de volgende regering een document heeft om verder te werken en rekening te houden metb het milieubeleid. Tijdens een persconferentie na de Regeringsraadsvergadering (RRV) zei de bewindsman dat de GDS een duidelijk plan is om de toekomst van Suriname veilig te stellen.
De uitdaging ligt in het vinden van een balans zodat iedereen kan profiteren van deze strategie. De strategie is gericht tot en met een periode van 2050. De doelen zijn volgens Dasai duidelijk. De GDP per capita oftewel het bruto binnenlands product zal moeten toenemen van US$ 5000 naar US$ 50.000 per persoon per jaar.
Op het gebied van milieu zal het land carbon negatief moeten blijven en moet Suriname een leidende rol blijven vervullen en wereldleider blijven als het gaat om milieubescherming. Ook streeft de GDS een sociaal doel na wat inhoudt dat elk een volgens de minister gelijke kansen heeft om te profiteren van wat Suriname te bieden heeft.
Dasai gaf aan, dat inkomsten uit de olie- en gassector moeten worden geïnvesteerd in de mens. De minister merkte op dat hoewel Suriname veel zal halen uit deze inkomsten niet een ieder geld uit de sector zal verdienen. Daarom is het volgens hem van belang te investeren in andere sectoren die continue geld in het laatje zullen brengen.
Studies hebben volgens Dasai al uitgewezen, dat Suriname het ook zal moeten hebben van de service economie, waarbij gedacht kan worden aan ICT, toerisme en financiële diensten. Door deze investeringen te plegen zullen er meer banen zijn die de economie ten goede zullen komen. De ROM-minister stelt dat het land niet te veel afhankelijk moet zijn van olie en gas.