Daryanani organiseert langste zwemclinics ooit in Suriname

door Marinio Balsemhof

PARAMARIBO — Yash Daryanani organiseert van 7 april tot en met 3 mei in Oase clinics voor zwemmers van verschillende Surinaamse zwemverenigingen. “Deze zullen een maand duren”, licht de Surinaamse zwemcoach de Ware Tijd in. “Dit is in principe de langste zwemclinic die ooit in Suriname wordt gehouden. De langste, waar ik ooit aan heb deelgenomen, was twee weken op Grenada. Meestal zijn de clinics in Suriname een week tot tien dagen.”ADVERTISEMENT

Hij vertelt dat er drie coaches uit het buitenland komen om samen met hem de clinics te verzorgen. Het gaat om Dexter Browne (Trinidad en Tobago), Matias Acosta (Uruguay) en ⁠Kyle Dougan (Saint Vincent en de Grenadines). Dougan was in 2024 voor een week in Suriname, maar zal deze keer langer verblijven. De coaches zullen zich focussen op race preparations en slagentechniek. Er zullen ook herstelsessies en pre-race workouts zijn.

“Meestal zijn de clinics in Suriname een week tot tien dagen”

De training heeft Daryanani met hulp van twee sponsoren kunnen opzetten. Hun bijdrage is erg belangrijk geweest, deelt hij mee. Voor de rest zegt de zwemcoach zelf voor de kosten op te draaien.

Daryanani vertelt dat er geen selectie heeft plaatsgevonden. De zwemmers waren vrij om zichzelf op te geven. Er doet ook een zwemmer uit Nickerie mee. Echter, die zal zich pas de laatste week aansluiten. Verder participeert Patrick Wilson uit Grenada.

ASCA-cursus

Volgende week start ook de follow-up van de cursus, die vorig jaar van 14 tot en met 19 april was verzorgd door de American Swimming Coaches Association (ASCA). Aan de internationale cursus doen coaches mee uit Suriname, Sint Maarten, Curaçao, Anguilla en Guyana. “Vorig jaar hadden we level 1, 2 en 3 en deze keer 3, 4 en 5”, licht Daryanani toe. De cursus zal door ASCA-directeur Chad Onken worden verzorgd.

De deelnemers van deze cursus hadden na afronding toegang tot het ASCA-coaching network en kunnen netwerken met internationale coaches. Zij mogen en kunnen verder ook meedoen aan ASCA-conferenties en clinics.