‘’Ik ben geen verlengstuk van een partij. Ik ben er niet om blind, partijbelangen te verdedigen. Als ik gekozen word, zal ik er zijn voor het volk, niet voor mijzelf’’, stelt Johannes Damodar Patak, DNA-kandidaat voor De Nieuwe Leeuw (DNL), in gesprek met de krant. Patak vertelt dat zijn politieke betrokkenheid voortkomt uit zijn jarenlange inzet voor niet-gouvernementele organisaties (ngo’s), waar hij verandering teweegbracht, totdat hij tegen de grenzen van maatschappelijke en economische obstakels aanliep.
‘’Op een bepaald moment bots je op zaken die je alleen via de politiek kan oplossen. Dan heb je politieke wil en besluitvorming nodig.” Voor Patak was dat het moment om de overstap naar de politiek te maken. “Veel mensen klagen al sinds 1975 over hoe slecht het gaat. Maar als het aankomt op echt opstaan en zelf iets doen, dan blijven er maar weinigen over. Dus toen dacht ik, laat mij het proberen.”
Patak vertelt dat hij zich niet zomaar heeft aangesloten: ‘’Ik wilde precies weten waar de partij voor staat.’’ Zo vroeg hij bij zijn eerste bezoek aan het partijkantoor aan voorzitter Dharm Mungra: “Hoe denkt u over stemrecht? En over de LGBTQ-gemeenschap?” Tot zijn verrassing bleek er binnen de partij ruimte te zijn voor thema’s zoals inclusiviteit en welzijn. “Ik zag dat er échte discussie mogelijk was. Dat gaf hoop.”
Toch benadrukt Patak dat hij zich niet laat opsluiten binnen partijgrenzen. “Ik ben geen parlementariër die alleen maar stemt omdat het moet. En ik ben zeker geen koning, ik ben daar niet voor gekozen. Ik ben er om het volk te dienen. Of ik nu in de oppositie zit of in de coalitie, het belang van het volk komt op de eerste plaats.‘’ Hij beschouwt zichzelf als een rebel binnen de partijstructuren. ‘’Ik ga me niet sterk maken voor iets waar het volk niets aan heeft. Ik volg geen partijblindheid. Toen ik verkozen werd, had ik geen partijbelang. Begrijp je dat?‘’
Voor Patak ligt de hoop op echte vernieuwing vooral bij jongeren. ‘’Tijdens de verkiezingen hebben veel jongeren zich kandidaat gesteld. Maar helaas zijn ze vaak op de verkeerde plekken terechtgekomen. Dat is zonde.‘’ Toch hoopt hij dat jongeren binnen traditionele partijen het vuur brengen dat nodig is voor verandering.
Met de nieuwe wetgeving krijgen jongeren meer politieke ruimte, iets wat hij volledig ondersteunt. ‘’Jongeren hebben nu stemrecht, en ze moeten die stem gebruiken. Mensen zoals meneer Munro, die in zijn laatste termijn zit, moeten hun kennis en ervaring doorgeven. Hij wil ons jongeren promoten, daar ben ik dankbaar voor.‘’
door Orsilia Dinge
The post Damodar Patak: ‘Ik zal geen verlengstuk van een partij zijn’ ..
- EZ-medewerkers ronden BAVP-opleiding met succes af..
- NDP: Massale afzegging stembureaumedewerkers brengt verkiez…..
- Samenwerking SAO en Staatsolie werpt vruchten af: lassers g…..
- OKB vindt uitvallen groot aantal stembureau personeel zorgw…..
- Postmasteropleiding Wetgeving (PMW) officieel geaccrediteer…..
- Waarom Michael Ashwin Adhin de beste presidentskandidaat is..
- Spellingsvoorstellen voor vier nationale talen voorbereid e…..
- Santokhi geeft vanavond 1000 kavels aan geregistreerden FAI…..
- Eerste tuinbouwkas van LVV-project gestart op O.S. Middenpa…..
- Ondanks eerdere stopzetting wijst president Santokhi nu 100…..
- Bezorger beroofd tijdens brommerpech..
- NPS kandidaten plaatsen campagnemateriaal; ‘dan denk ik dat…..
- Massale afmeldingen stembureaupersoneel in Paramaribo..
- Geen quorum bij vergadering Staatsraad over ‘valreepbesluit…..
- Datingappmoordenaar in Californië krijgt 73 jaar cel en sti…..
- Xi Jinping belooft intensievere samenwerking met Latijns-Am…..
- Man zwaargewond bij steekpartij, dader op de vlucht..
- Politie Apoera betrapt oom op heterdaad bij vermoedelijk se…..
- CVV organiseert verkiezingsvoorlichting voor Stichting Wi O…..
- Politiek spel met levens..
- Analist Ramadhin blijft erbij: “Slechts 7 partijen krijgen …..