Dalende trend COVID-19-besmettingen zet zich voort

Het aantal nieuwe COVID-19 besmettingsgevallen vertoont de afgelopen weken een dalende trend. Er is nu sprake van sporadisch/cluster besmettingen. Suriname kan nu terug naar code oranje of zelfs geel. Deze aanbeveling is gedaan door de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie/Wereldgezondheidsorganisatie (PAHO/WHO), schrijft het Outbreak Managementteam (OMT).
“We moeten echter alert blijven aangezien meer dan 90 procent van onze bevolking nog geen immuniteit heeft tegen het coronavirus. Met andere woorden: een grote uitbraak zoals in Europa gaande is, kan Suriname overkomen als de bevolking de maatregelen niet meer naleeft,” benadrukt het OMT.
Zo was er de afgelopen week een cluster van besmettingen in een visverwerkingsfabriek, waarbij twaalf arbeiders besmet zijn geraakt. Deze clusterbesmetting is onder controle gebracht door het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG).
De dalende trend in het aantal nieuwe COVID-gevallen laat zien dat burgers zich over het algemeen goed houden aan de COVID-19-preventieprotocollen voor transport, werk, sport en recreatie. en aan de landelijk afgekondigde maatregelen.
ControleHet in quarantaine zetten en houden, met name voor reizigers uit Nederland blijft problematisch, omdat personen niet kunnen of willen naar een zelf betaalde quarantaine hotel of thuisquarantaine met zelf betaalde bewaking. Dit heeft tot gevolg dat het BOG niet in staat is om de grote aantallen reizigers te controleren. Het gevaar voor de import en ongecontroleerde besmettingen in Suriname is dus erg reëel aan het worden.
Het OMT roept de bevolking op om ook mee te helpen met het scherpe toezicht op familieleden die reizigers zijn uit gebieden waar de COVID-19-transmissie hoog is zoals Nederland, andere Europese landen, en de Verenigde Staten van Amerika. Deze personen moeten thuisblijven gedurende tien dagen na aankomst, mond- en neuskap op houden en afstand houden.
VerbodHet houden van grote (dans) feesten is vooralsnog verboden. Vooral in aanwezigheid van mensen die pas zijn teruggekeerd uit landen waar de COVID-19-overdracht hoog is (Nederland, USA) kunnen dergelijke feesten ‘mass-spreading events’ worden voor het coronavirus.
“Wij geven mee dat op zeer kort termijn het luchtruim partieel wordt opengesteld. Het OMT volgt de infectietrend op de voet en zal altijd de volksgezondheid beschermen. Het OMT zal de huidige gunstige COVID-19-situatie niet uit handen willen geven, onder geen enkele voorwaarde!” De samenleving wordt dringend opgeroepen, met name het reizend publiek, om zich strikt te houden aan de voorgestelde voorwaarden.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald