Dagelijks sterven 1.600 kinderen aan diarree

Elke dag sterven er 1.600 kinderen aan diarree, die grotendeels te voorkomen is door schone toiletten, schoon water en goede hygiëne. Ongeveer 15 procent van de wereldbevolking heeft helemaal geen toegang tot een toilet, waardoor ze gedwongen worden om in de open lucht te poepen.
Uit cijfers van het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef), de Verenigde Naties (VN) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt onder andere dat van 2000 tot 2012 het totale jaarlijkse aantal sterfgevallen als gevolg van diarree onder kinderen onder de vijf jaar met meer dan 50 procent is afgenomen. Wereldwijd blijft diarree echter nog steeds de op een na grootste oorzaak van sterfte bij kinderen onder de vijf jaar. Het is de oorzaak van 9 procent van alle sterfgevallen bij kinderen jonger dan vijf jaar.
Schone toiletten een basisrechtVoorts is gebleken dat 25 procent van alle mensen op de wereld te maken krijgt met darmwormen. Dit zijn allemaal aandoeningen die volledig te voorkomen zijn door veilige, schone toiletten en verbeterde hygiëne. Volgens de VN is toegang tot een veilig en schoon toilet voor iedereen een basisrecht.
Toch leeft 36 procent van de wereldbevolking nog steeds zonder een goed toilet. Dit heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid, het welzijn en de waardigheid van mensen, maar ook voor het milieu en de sociale en economische ontwikkeling. De VN is bezorgd, omdat die vindt dat de verbetering van de toegang tot basis sanitaire voorzieningen traag verloopt. Elk jaar wordt daarom op 19 november, Wereld Toiletdag, extra aandacht gevraagd hiervoor.
Niet overal nog toilettenVolgens voedseltechnoloog/microbioloog Ricky Stutgard wordt de rol van een hygiënisch toilet nog te vaak onderschat. Niet alle huishoudens in de districten en het binnenland van Suriname blijken nog over een schoon toilet te beschikken. Ook op scholen worden leerlingen en studenten maar al te vaak geconfronteerd met een tekort aan goed werkende of schone toiletten.
Uit een onderzoek dat jaren geleden was verricht naar hygiëne van scholen, bleek dat deze nog te wensen overlaat. “Het bleek dat er kapotte toiletten zijn, die toiletten functioneren niet, er is geen water, er is geen toiletpapier, en ik denk dat de kans op allerlei ziektes groot is. De kans dat leerkrachten en leerlingen niet naar school gaan is ook groot, waardoor de leerprestaties ook droppen. En dat is niet alleen scholen in het binnenland of in de verre districten. Zelfs in Paramaribo heb je scholen waar de toiletten veel te wensen overlaten,” zegt Stutgard.
Schone toiletten serieus nemenHij adviseert alle instanties die toiletten hebben om sanitaire faciliteiten serieus te nemen. “Als je ze niet op een hygiënische manier gebruikt, kunnen er heel wat ziektes overgedragen worden die dan weer voor de nodige problemen kunnen zorgen. We moeten schone toiletten serieus nemen, we moeten hygiëne serieus nemen, want internationaal is gebleken dat 1.8 miljoen mensen doodgaan aan infectieziekten als gevolg van onhygiënische sanitaire situaties. Dus we moeten beter ons huiswerk doen wat toiletten betreft.”
Ter bewustwording van het belang van een goede hygiëne voert Stutgard al jaren samen met Intermed Caribe de bewustwording hierover op. Ook openbare toiletten zijn hierin meegenomen. Recent heeft de Paramaribo Zoo een donatie ontvangen ten behoeve van de toilettengroep bij haar pas geopende Werehpai Waterpark.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald