Daadkrachtig veiligheidsbeleid

DE VEILIGHEIDSSITUATIE IN Suriname is onhoudbaar geworden. De Chinese gemeenschap heeft hierover onlangs weer aan de bel getrokken. Brutale overvallen, vaak met geweld, zijn aan de orde van de dag en de politie lijkt machteloos.

Zo werd bij een gewapende overval in Koemboedorp niet alleen geld gestolen, maar ook een leven genomen. In Grankreek vielen gewapende mannen een goudmijnkamp binnen en aan de Gijsbertstraat werd een tienjarig kind met een pistool bedreigd tijdens een roof, waarbij honderdduizenden dollars werden buitgemaakt.ADVERTISEMENT

De tijd van excuses is voorbij; nu is het moment voor actie

Ook een schietpartij in Chile Pasi, waarbij een winkelier zwaargewond raakte, en de gijzeling van elf arbeiders aan de Indira Gandhiweg tonen aan: de criminaliteit escaleert en de daders gaan vrijuit. Al maanden worden burgers – niet alleen de Chinese gemeenschap – geconfronteerd met toenemende onveiligheid, terwijl de autoriteiten nauwelijks resultaten boeken.

De politie kampt met gebrek aan middelen, trage procedures en een gebrek aan preventieve aanwezigheid, vooral in het binnenland. Maar excuses zijn geen oplossing. Het is tijd voor een concreet en urgent actieplan. Onlangs zijn opnieuw voertuigen voor de politie aangeschaft. Dat is al een verbetering van de situatie.

Een effectieve aanpak begint bij het versterken van de politiecapaciteit. Meer agenten op straat, beter uitgeruste eenheden en frequente preventieve patrouilles, vooral in het verwaarloosde binnenland, zijn geen luxe maar bittere noodzaak.

Tegelijkertijd moet de bancaire sector dringend worden gemoderniseerd. Het huidige systeem, waarin ondernemers worden gedwongen tot riskante cashtransacties door bureaucratische drempels in het bankwezen, maakt hen tot willoze doelwitten. Een betere samenwerking tussen banken, ondernemers en wetshandhavers kan dit patroon doorbreken.

Prioriteit moet komen te liggen bij een daadkrachtige opsporingsaanpak. Het instellen van een speciale eenheid voor roofzaken, met toegang tot moderne technieken, zoals camerabeeldanalyse en internationale samenwerking, kan het huidige patroon van straffeloosheid doorbreken. Tegelijkertijd is een strenger wapenbeleid essentieel, met scherpere controles op illegale vuurwapens en hogere straffen voor wapensmokkel.

Preventie in het binnenland verdient meer aandacht. Politieposten in risicogebieden en mobiele eenheden die regelmatig dorpen en mijnkampen bezoeken, om vertrouwen te winnen en informatie te verzamelen, moeten geen uitzonderingen zijn. Het meest urgente is wellicht het herstel van vertrouwen. Politieagenten die regelmatig contact onderhouden met lokale gemeenschappen, zowel in de stad als in het binnenland, kunnen cruciaal zijn voor preventie en snellere oplossingen van misdrijven.

Suriname staat op een kruispunt. Of de regering kiest nu voor een daadwerkelijk veiligheidsplan met meetbare resultaten of de criminaliteit blijft de samenleving vergiftigen. De keuze is helder: investeren in veiligheid is investeren in Surinames toekomst. Alleen met een samenhangend pakket aan maatregelen – van preventie tot harde aanpak – kan dit land weer veilig worden voor al zijn inwoners. Elk uitstel betekent meer slachtoffers, meer angst en meer economische schade.

De regering moet nu keiharde keuzes maken: investeren in veiligheid, samenwerken met het bedrijfsleven en de bancaire sector, en bovenal laten zien dat gerechtigheid niet vrijblijvend is. Want een land waar criminelen vrij spel hebben, is een land zonder toekomst. De tijd van excuses is voorbij; nu is het moment voor actie.