Daadkracht ontbreekt

DAT HET NIET goed gaat met en in de gezondheidszorg is publieksgeheim. Zowel op beleids- als operationeel gebied zijn er problemen bij overheidsinstellingen en organen die belast zijn met taken of deeltaken in de zorg. Staatsziekenfonds (SZF), een overheidsinstituut, heeft als grootste zorgverzekeraar in Suriname al bijna negen jaar geen jaarverslag gepubliceerd. Het SZF heeft met de regering, met name het ministerie van Volksgezondheid, afgesproken om de achterstand volgend jaar te hebben ingelopen. Het jaarverslag over 2022 is volgens minister Amar Ramadhin al af.
Al langer dan tien jaar circuleren geluiden in de samenleving over corruptie, fraude, malversaties en dat soort onregelmatigheden bij het SZF. Kort na het aantreden van de regering-Santokhi werd de toenmalige directeur vervangen en is bij diverse gelegenheden aangegeven dat onderzoek zal worden gedaan naar vermoedelijke onregelmatigheden. Corruptie op niet geringe schaal werd gesuggereerd. Intussen loopt de zittingstermijn van de regering af en nog steeds weet de samenleving niet of er daadwerkelijk sprake is van onregelmatigheden en zo ja, welke.

Minister Ramadhin zou de gemeenschap een grote dienst bewijzen door niet langer te babbelen, maar daadkracht te tonen en deze zaak onmiddellijk bij het Openbaar Ministerie te deponeren

Ondanks dat elke transparantie ontbreekt, zijn er met de regelmaat van de klok oprispingen vanuit de regering over corruptie die zou zijn gepleegd bij het SZF tijdens vorige regeringen. Ook nu weer doet minister Ramadhin toespelingen hierover tijdens een interview met de Ware Tijd. Ramadhin geeft aan dat er aardig wat discutabele zaken zijn aangetroffen die niet in lijn zijn met de doelstellingen van het fonds. SZF schijnt, aldus de bewindsman, in opdracht van toenmalig president Desi Bouterse allerlei zaken die buiten de doelstelling van het fonds vallen te hebben gefinancierd. “Dat ging buiten de bestaande structuren om, waardoor heel veel niet is te verantwoorden”, zegt de bewindsman.
Hij stelt ronduit dat tijdens de vorige regering fraude is gepleegd, waardoor veel geld dat voor de zorg was bestemd voor andere zaken is gebruikt. De vraag rijst waarom de bewindsman deze zaken nog steeds niet aan het Openbaar Ministerie voor onderzoek en eventuele vervolging heeft voorgelegd. Waarom steeds in de media allerlei uitlatingen doen over corruptie bij het SZF zonder daartegen krachtig actie te ondernemen?
De indruk bestaat zo zoetjes aan dat omwille van politiek deze zaak op de lange baan wordt geschoven, om wanneer het de regering schikt, van stal te worden gehaald. De samenleving heeft daar totaal geen boodschap aan. Minister Ramadhin zou de gemeenschap een grote dienst bewijzen door niet langer te babbelen, maar daadkracht te tonen en deze zaak onmiddellijk bij het Openbaar Ministerie te deponeren, zodat onderzoek kan worden gedaan en personen die zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten zonder aanzien des persoons worden vervolgd. De samenleving kan niet langer genoegen nemen met mededelingen als “de regering is van plan…”. Er dienen nu, na bijna vijf jaar, daden te worden gesteld.