PARAMARIBO – De partijleiding van DA’91 had donderdag een ontmoeting met de Nederlandse politieke partij Belang Van Nederland (BVNL). De ontmoeting vond plaats op het DA’91-partijkantoor in Paramaribo.
Tijdens deze ontmoeting werd informatie uitgewisseld over de visie van beide partijen op de toekomstige ontwikkelingen in hun respectieve landen. De partijleden stonden ook stil bij wat Suriname en Nederland voor elkaar zouden kunnen betekenen in de toekomst, evenals de twee politieke organisaties.
In het gesprek tussen DA’91-voorzitter Angelic del Castilho en BVNL-voorzitter Wybren van Haga gaf de DA’91-voorzitter aan dat het Democratisch Alternatief 91 voorstander is van een goede, volwassen en zakelijke relatie met Nederland. Hierbij wordt echter wel verwacht dat Nederland de verantwoordelijkheid neemt om Suriname te ondersteunen in het oplossen van problemen die als erfenissen mogen gelden uit het koloniale verleden. Hierbij benoemde zij het conflict met Guyana over het Surinaamse grondgebied Tigri.
De DA’91-voorzitter gaf ook aan, net als BVNL, voorstander te zijn van een efficiënte overheid. Zij benadrukte dat er veel ambtenaren zijn die hun werk naar eer en geweten willen doen, maar dat er in de huidige bestuurlijke constellatie geen ruimte voor hen is. Dit zijn zaken die DA’91 wil veranderen.
Van Haga gaf aan een groot voorstander te zijn van een zeer kleine overheid, wat overeenkomt met de standpunten van DA’91. BVNL is momenteel, net als DA’91, een buitenparlementaire partij. De partij hoopt over drie jaar in de Tweede Kamer te komen. Ook de mogelijkheid om ruimte te bieden voor de dubbele nationaliteit voor personen met een Nederlandse nationaliteit die zich in Suriname willen vestigen, kwam ter sprake.
De delegaties bespraken het traject naar de komende verkiezingen in Suriname en de uitdagingen die een partij als DA’91 te wachten staan. De rol van sociale media, met name Facebook en TikTok, voor vooral de ‘first-voters’, werd aangekaart. Duidelijk werd dat, hoewel er veel raakvlakken zijn in de uitdagingen in beide landen, er toch een groot verschil is vanwege de gehanteerde etnische politiek in Suriname en de vernietigende gevolgen voor de nationale ontwikkeling daarvan.
Ook de wetswijziging voor de waarborgsom ter deelname aan de verkiezingen kwam ter sprake. Het feit dat in Nederland, met veel meer kiezers dan in Suriname, een waarborgsom geldt van 11 duizend euro, terwijl De Nationale Assemblée in oktober 2023 besloot tot een waarborgsom van 25 duizend euro, wekte enorme verbazing bij de bezoekers, meldt DA’91 in een persbericht. De politieke partij stapte daarom naar het Constitutioneel Hof, dat een toetsing uitvoerde van de doorgevoerde verhoging en deze als gevolg daarvan onverbindend verklaarde.
…[+]
- Dertig jaar voor vader die enige dochter middels woningbran…..
- Genocide in Palestina: Trauma en Empathie..
- Somohardjo: ‘Ik werk vanaf nu alleen met de VHP’..
- Misiekaba, take your bundle and disappear, never come back!..
- Mungra: “GBB-minister moet naar de rechter tegen presidenti…..
- Elektriciteitsnet Cuba weer online, maar velen nog steeds z…..
- Reactie politie over uitspraak DC Saramacca, nadat bewoners…..
- Kinderafdeling MMC in brand gevlogen..
- Politieke soap..
- CMZ luidt alarmbel: monumentale gebouwen Coronie en Nickeri…..
- Mediation in strafzaken Suriname..
- Kinderafdeling MMC verhuist naar nieuwe ruimte na brand..
- Office of state advisor Somohardjo cleared out..
- Suriname in de schijnwerpers: tragikomedie van deze week (6…..
- BREAKING: Nieuwe onderminister ook directeur vastgoedbedrij…..
- Minister Kuldipsingh kondigt strengere maatregelen aan voor…..
- WAM-tarieven en standaarddekking per 1 januari 2025 verhoog…..
- Surinaamse dames kloppen Trinidad en Tobago..
- “This money isn’t for playing chill boss”..
- MoU with Chinalco violates land rights..
- Jagdeo: ‘Exxon trekt zich niet terug uit gesprekken over Bl…..