PARAMARIBO – De partijleiding van DA’91 had donderdag een ontmoeting met de Nederlandse politieke partij Belang Van Nederland (BVNL). De ontmoeting vond plaats op het DA’91-partijkantoor in Paramaribo.
Tijdens deze ontmoeting werd informatie uitgewisseld over de visie van beide partijen op de toekomstige ontwikkelingen in hun respectieve landen. De partijleden stonden ook stil bij wat Suriname en Nederland voor elkaar zouden kunnen betekenen in de toekomst, evenals de twee politieke organisaties.
In het gesprek tussen DA’91-voorzitter Angelic del Castilho en BVNL-voorzitter Wybren van Haga gaf de DA’91-voorzitter aan dat het Democratisch Alternatief 91 voorstander is van een goede, volwassen en zakelijke relatie met Nederland. Hierbij wordt echter wel verwacht dat Nederland de verantwoordelijkheid neemt om Suriname te ondersteunen in het oplossen van problemen die als erfenissen mogen gelden uit het koloniale verleden. Hierbij benoemde zij het conflict met Guyana over het Surinaamse grondgebied Tigri.
De DA’91-voorzitter gaf ook aan, net als BVNL, voorstander te zijn van een efficiënte overheid. Zij benadrukte dat er veel ambtenaren zijn die hun werk naar eer en geweten willen doen, maar dat er in de huidige bestuurlijke constellatie geen ruimte voor hen is. Dit zijn zaken die DA’91 wil veranderen.
Van Haga gaf aan een groot voorstander te zijn van een zeer kleine overheid, wat overeenkomt met de standpunten van DA’91. BVNL is momenteel, net als DA’91, een buitenparlementaire partij. De partij hoopt over drie jaar in de Tweede Kamer te komen. Ook de mogelijkheid om ruimte te bieden voor de dubbele nationaliteit voor personen met een Nederlandse nationaliteit die zich in Suriname willen vestigen, kwam ter sprake.
De delegaties bespraken het traject naar de komende verkiezingen in Suriname en de uitdagingen die een partij als DA’91 te wachten staan. De rol van sociale media, met name Facebook en TikTok, voor vooral de ‘first-voters’, werd aangekaart. Duidelijk werd dat, hoewel er veel raakvlakken zijn in de uitdagingen in beide landen, er toch een groot verschil is vanwege de gehanteerde etnische politiek in Suriname en de vernietigende gevolgen voor de nationale ontwikkeling daarvan.
Ook de wetswijziging voor de waarborgsom ter deelname aan de verkiezingen kwam ter sprake. Het feit dat in Nederland, met veel meer kiezers dan in Suriname, een waarborgsom geldt van 11 duizend euro, terwijl De Nationale Assemblée in oktober 2023 besloot tot een waarborgsom van 25 duizend euro, wekte enorme verbazing bij de bezoekers, meldt DA’91 in een persbericht. De politieke partij stapte daarom naar het Constitutioneel Hof, dat een toetsing uitvoerde van de doorgevoerde verhoging en deze als gevolg daarvan onverbindend verklaarde.
…[+]
- Ministerie OW hervat rehabilitatie pompgemalen..
- Medewerkers vliegveld Zorg en Hoop luiden alarmbel..
- Sociale instellingen ontvangen steeds later hun subsidie..
- Personeel luchthaven Zorg en Hoop stelt vicepresident ultim…..
- Lula kreeg hersensbloeding..
- SBB-directeur geeft geen gehoor aan instructie RvC..
- Likes tellen geen SRDs: Wake-up call voor content creators..
- Public Relations-KPS sluit voorlichting hotspot 2024 te IMS…..
- Pancham Glenn Mahinder..
- Trump weigert opnieuw presidentssalaris te ontvangen..
- Economische vooruitgang regio gebaat bij samenwerking Trini…..
- Machinegeweren uit wapenkamer KPS onderschept in Brazilië..
- Brunswijk waarschuwt onderminister PL zich niet op ABOP-min…..
- Gezinsleden douane ambtenaar lopen verwondingen op bij pogi…..
- Twintig PA’s worden getraind tot casemanagers..
- Chan de arme schillenboer..
- Strijd voor gerechtigheid blijft voortduren..
- Suriname zet stap ‘Just Transition’ voor groene toekoms…..
- Pertjajah Luhur vormt eigen fractie in parlement..
- Breuk geformaliseerd: PL vanaf nu een zelfstandige fractie …..
- Leiders(chap) compleet zoek..